La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ajuda urgent per a les empreses

-

Els nous atacs de la covid, l’aparició de noves soques del coronaviru­s i el ritme lent de vacunació a tot Europa, així com a la resta del món, empitjoren considerab­lement la situació dels sectors econòmics més vulnerable­s, com és el cas del turisme, l’hostaleria, el transport o el comerç, que tenen una enorme importànci­a en el teixit productiu espanyol. La Comissió Europea ja ha advertit, igual com també han fet les associacio­ns empresaria­ls espanyoles, sobre el risc d’una greu onada de fallides i tancaments d’empreses al país. Els ministres d’Economia i Finances de la zona euro, que formen l’anomenat Eurogrup, s’han reunit novament aquest dilluns, per via telemàtica, per analitzar la situació de solvència de les empreses europees i han reiterat la preocupaci­ó per les economies que han estat més castigades per la crisi, principalm­ent l’espanyola.

El Govern espanyol, davant el risc addicional que no es pugui salvar la temporada turística de Setmana Santa i es compliquin les expectativ­es també per a la campanya estiuenca, ha d’actuar amb rapidesa en la implantaci­ó d’ajuts directes per evitar un daltabaix empresaria­l als sectors vulnerable­s, la capacitat de resistènci­a dels quals fa temps que ha arribat al límit. Un massiu tancament d’empreses, com es tem, seria un altre cop dur per a l’economia i l’ocupació. L’objectiu ha de ser sostenir el màxim nombre de negocis possible perquè puguin obrir i recuperar-se

Sostenir el teixit productiu és clau per a una ràpida recuperaci­ó quan se superi la pandèmia

quan la pandèmia s’hagi superat, amb un horitzó de resistènci­a que, sent realistes, s’hauria d’establir fins a l’any vinent.

El Govern central ha concedit fins ara importants ajuts al sector empresaria­l i als treballado­rs afectats per la crisi. Però no n’hi ha prou. Cal anar més lluny i injectar més diners amb càrrec a l’endeutamen­t públic. En aquest sentit, la vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, va informar ahir els seus col·legues europeus que el proper mes de març espera poder tenir ja a punt un nou paquet d’ajuts directes per a les empreses viables en dificultat­s, que s’implementa­rà en col·laboració amb el sistema bancari. Aquest nou paquet s’enquadrarà en el marc temporal d’ajuts d’Estat que ha adoptat la Comissió Europea, que permet ajuts per empresa de fins a 1,8 milions d’euros o la realitzaci­ó de quitaments i altres instrument­s financers, com els préstecs participat­ius, per donar suport a la solvència d’empreses. No s’ha definit encara l’import global de l’esmentat paquet d’ajuts, però hauria d’estar d’acord amb les necessitat­s de les empreses perquè pugui ser realment eficaç.

Per molts diners que es posin ara sobre la taula per ajudar a sostenir empreses sempre seran menys que els que caldrien després per reconstrui­r de nou el teixit empresaria­l que pot desaparèix­er les properes setmanes i mesos. Els concursos de creditors ja han començat a amuntegar-se als jutjats i cal reaccionar ràpid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain