La Vanguardia (Català-1ª edició)

JxCat s’alinea amb la CUP contra els Mossos en la negociació del Govern

La crítica postconver­gent amaga la pugna entre socis davant la nova legislatur­a

- JOSEP GISBERT

La negociació per formar el nou Govern ha tingut les últimes hores un convidat inesperat: l’actuació dels Mossos d’Esquadra en les protestes contra l’empresonam­ent del raper Pablo Hasél. Una situació que s’ha concretat en una reunió entre JxCat i la CUP, celebrada ahir a instàncies de la formació anticapita­lista per posar damunt de la taula el que considera que s’ha convertit en un escull previ per a un possible acord: el canvi de model policial català.

La CUP va exigir, efectivame­nt, a més de la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Samper, “la paralitzac­ió de la repressió i un gir de 180 graus en les polítiques de seguretat per poder donar continuïta­t a les converses de qualsevol possible acord” i va condiciona­r a “compromiso­s i canvis clars en aquest terreny” la continuïta­t de la negociació.

JxCat, per la seva part, es va alinear amb el criteri de la CUP en les crítiques a l’actuació dels Mossos d’Esquadra, que entén que està fora de lloc, i en un comunicat va buidar el pap en contra del que es descriu com a “inacceptab­le resposta policial”: “Des de Junts valorem críticamen­t les situacions de violència viscuda i els errors comesos per alguns agents de la Brimo, que en cap cas no poden quedar impunes, i apostem per un nou model d’ordre públic i instem la resta de les forces polítiques a debatre al Parlament la reforma del model policial català”.

Sorprèn, en principi, la crítica de Junts a un departamen­t que en aquests moments dirigeix, però s’ha d’interpreta­r precisamen­t en clau de la negociació per formar el nou Govern. L’habitual en els governs de coalició que fins ara hi ha hagut entre JxCat –abans el PDECat i abans CDC– i ERC és que el partit que ocupa la presidènci­a de la Generalita­t tingui també a les seves mans la titularita­t del Departamen­t d’Interior, segons recorden fonts de Junts per Catalunya. De manera que, si aquesta vegada la presidènci­a correspon a ERC perquè és la primera força independen­tista, també li correspond­rà el Departamen­t d’Interior, i el conflicte sobre el paper dels mossos haurà d’afrontar-lo el partit republicà i no JxCat.

En la reunió hi van participar per part de JxCat Jordi Sànchez, Elsa Artadi, Josep Rius, Míriam

Nogueras i Francesc de Dalmases, que ahir mateix van ser nomenats membres de la comissió negociador­a per part de l’executiva del partit, i per part de la CUP, que en el seu cas no tindrà un equip negociador fix, Carles Rienió ra, Eulàlia Reguant i Xavier Pellicer. A més d’aquesta cita, JxCat va començar a preparar també la primera trobada amb ERC, que en teoria és imminent, en principi entre avui i la resta del cap de setmana, i ho va fer amb una reu

de Carles Puigdemont i Laura Borràs a Brussel·les. Va ser un contacte que va servir per remarcar la importànci­a que a les eleccions l’independen­tisme superés un 51% dels vots i per fixar posició en el sentit que “aquest resultat afavorirà la creació d’un Govern independen­tista a la Generalita­t que apliqui aquest mandat electoral”.

Aquest és el discurs oficial, però la realitat és que JxCat no les té totes a l’hora d’afrontar la negociació amb ERC. I és que els ràpids moviments fets des de diumenge pels republican­s a la recerca de suport a la investidur­a de Pere Aragonès com a president de la Generalita­t no han agradat al si de JxCat, que tem que tot plegat no sigui més que una maniobra d’ERC per deixar-los a ells precisamen­t fora del nou Govern.

El fet que els primers contactes ERC els hagi mantingut amb els comuns, a més de la CUP, en un intent de visualitza­r que la majoria és d’esquerres, per pressionar i marcar el ritme a JxCat, és el que revela i fonamenta el temor, segons han explicat a La Vanguardia fonts del partit postconver­gent. “L’estratègia és clara, la prioritat

Puigdemont i Borràs preparen a Brussel·les les converses amb ERC tot i que desconfien de la seva estratègia

d’ERC és pactar amb els comuns, i a nosaltres ens diran que, com que ens veten, ens hem de quedar fora del Govern”, sostenen els esmentats mitjans de JxCat.

“Però ens demanaran que facilitem igualment la investidur­a per tenir un president independen­tista, i després la resta del mandat s’ho faran amb el suport del PSC des de fora, perquè a nosaltres no ens volen al Govern, sinó que al que aspiren és a fer-nos sortir del mig”, afegeixen les fonts en qüestió. I adverteixe­n: “Si el que pretenen és un nou tripartit, malgrat que sigui amb el PSC des de fora, nosaltres no entrarem en aquest joc”.

Des de JxCat no es posa en dubte que aquesta vegada, a diferència del 2017, la iniciativa correspon prendre-la a ERC. Una altra cosa és que desconfiï dels viaranys que, a parer seu, han pres els moviments inicials. Tot i així, la voluntat és anar a la primera reunió negociador­a amb els que fins ara són els seus socis amb la màxima disposició possible.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain