La Vanguardia (Català-1ª edició)

Merkel i Macron celebren la reconcilia­ció transatlàn­tica

-

ducte bàltic és vist fa temps com una mostra de cooperació selectiva d’Alemanya amb Rússia en nom del benefici econòmic, com si no tingués implicacio­ns geopolítiq­ues.

“El president Biden continua creient que el projecte és dolent per a Europa”, va reiterar aquesta setmana Jen Spaki, portaveu de la Casa Blanca, que va adduir que divideix el continent i deixa Ucraïna i altres països europeus exposats a “les manipulaci­ons de Moscou”.

Una absència significat­iva en aquesta edició telemàtica de la MSC ha estat la del ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, un habitual de la cita a Munic. En anteriors edicions, Lavrov ni parpelleja­va davant els retrets que països occidental­s li dirigien sobre el conflicte a l’est d’Ucraïna.

Joe Biden va reconèixer implícitam­ent que la presidènci­a Trump ha deixat un pòsit de desconfian­ça a Europa respecte a la vigència i el futur de l’aliança transatlàn­tica, que ha portat a les capitals europetame­nt es a fer passos per reforçar el que Macron va anomenar la seva “autonomia estratègic­a europea”. L’assalt al Capitoli s’ha vist fora dels Estats Units com un senyal que els problemes interns de la democràcia dels Estats Units van més enllà de Trump, i no ha de pensar-se que els dubtes sobre el multilater­alisme són un vestigi del passat.

“Els últims anys han tensat la nostra relació”, va admetre el nou líder nord-americà. Però els EUA estan decidits a tornar-se a comprometr­e amb Europa, a consultarl­a i a “recuperar la seva confiança”, va assegurar. El contrast de les paraules de Biden amb el discurs d’Amèrica primer de Trump va ser total, en especial en parlar de l’OTAN. Mentre el republicà acusava constantme­nt els seus socis europeus de deutes inexistent­s i no va deixar d’amenaçar mai d’anarse’n de la vella aliança militar, el seu successor no només en va defensar la vigència sinó que els va agrair les seva contribuci­ó a l’Afganistan i altres missions.

“Els Estats Units estan complecomp­romesos amb l’OTAN i celebro les vostres inversions en les capacitats militars que contribuei­xen a la nostra defensa comuna”, va assegurar Biden en al·lusió als passos que la Unió Europea ha fet durant els últims anys per reforçar la seva defensa al marge de l’OTAN. En la seva intervenci­ó, Macron, gran impulsor del concepte d’“autonomia estratègic­a europea”, va garantir a Washington que no implica desvincula­ció dels Estats Units i, lluny d’antagònica amb l’Aliança Atlàntica, la reforça.

L’MSC, que se celebra sempre a l’hotel Bayerische­r Hof de la capital bavaresa, reuneix cada any durant tres dies de febrer al més granat en líders del món en aquell àmbit. A la de l’any passat, celebrada amb normalitat malgrat que la pandèmia del coronaviru­s estava ja a Europa, hi van assistir 35 caps d’Estat o de Govern i un centenar de ministres d’Exteriors i de Defensa.

RENOVATS LLIGAMS AMB EUROPA “Els últims anys han tensat la nostra relació”, admet Biden sobre l’etapa Trump

DOBLE PERSPECTIV­A Merkel va recordar que per a la UE la Xina és “competidor sistèmic” i “soci necessari”

L’edició reduïda del 2021, d’un sol dia i en format digital, ha significat, malgrat tot, un gran triomf per al seu president, Wolfgang Ischinger, pel fet que ha servit per a l’escenifica­ció del retorn a l’amistat transatlàn­tica dels Estats Units a través de Biden.

Signe evident de l’escenari postBrexit va ser la ubicació a l’agenda del discurs des de Londres del premier britànic, Boris Johnson, per part dels organitzad­ors alemanys. Johnson va parlar a la part final, mentre que les intervenci­ons de Biden, Merkel i Macron van formar una sola sessió, com a forma de condensar la relació transatlàn­tica entre els Estats Units i la UE, representa­da aquí per l’eix franco-alemany.

 ?? MUELLER / EFE ?? La cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, parlant ahir telemàtica­ment a la Conferènci­a de Seguretat de Munic
MUELLER / EFE La cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, parlant ahir telemàtica­ment a la Conferènci­a de Seguretat de Munic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain