La Vanguardia (Català-1ª edició)

El G-7 treu el talonari i promet més vacunes als països pobres

Macron proposa que els EUA i Europa enviïn ja el 5% de les seves dosis a l’Àfrica

- GEMMA SAURA

Acusats d’acaparar vacunes a costa de deixar-ne sense als més pobres, i davant l’evidència que els seus adversaris a Pequín i Moscou estan utilitzant indissimul­adament les seves per ampliar la seva influència mundial, els líders de les economies més avançades van treure ahir el talonari i van prometre més solidarita­t.

En la primera cimera del G-7 amb Joe Biden a la Casa Blanca, els seus virtualmen­t reunits dirigents es van comprometr­e a marcar “un punt d’inflexió pel multilater­alisme”, tan malmès per Donald Trump, i treballar al costat de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) per “accelerar el desenvolup­ament i la producció de vacunes”.

Van anunciar que dupliquen la contribuci­ó a la lluita global contra la covid, amb 7.500 milions de dòlars (6.100 milions d’euros). Estaran principalm­ent destinats al Covax, el fons de compra de vacunes impulsat per l’OMS i l’Aliança per a les Vacunes (Gavi) per garantir l’accés igualitari a les vacunes, que és lluny del seu objectiu de poder vacunar el 20% dels països més pobres, en el 2021.

“Això és una pandèmia global, i no serveix de res que un país vagi per davant. Hem d’avançar junts”, va declarar el primer ministre britànic, Boris Johnson, el país del qual assumeix la presidènci­a rotatòria del G-7, que reuneix als EUA, Japó, Alemanya, el Regne Unit, França, el Canadà i Itàlia.

Els EUA, que amb Trump s’havien mantingut al marge del Covax, van anunciar que destinaran 3.200 milions d’euros al programa. La UE va duplicar la seva contribuci­ó a 1.000 milions d’euros i Alemanya va desbloquej­ar 1.500 milions addicional­s contra la covid, dels quals gairebé 1.000 milions seran per al Covax.

“Es tracta d’una qüestió elemental d’equitat”, va dir la cancellera, Angela Merkel, que va afegir que la pandèmia “no serà vençuda fins que la població de tot el món estigui vacunada”. Merkel va subratllar que “cap cita de vacunació” serà anul·lada a Alemanya a causa d’aquests ajuts, deixant en evidèntind­rà cia que la solidarita­t xoca amb la pressió social sobre els governs perquè compleixin els seus plans de vacunació.

Johnson es va comprometr­e a donar la major part de les seves “vacunes sobrants” al Covax, però sense precisar un calendari o una quantitat. El Regne Unit, un dels països més colpejats per la covid al món, ha reservat més de 400 milions de dosi de diverses vacunes, suficients per immunitzar més de tres vegades tota la seva població.

Qui sí que va posar xifres va ser el president francès, Emmanuel Macron, que va proposar que Europa i els EUA enviïn “com més aviat millor” 13 milions de dosis a l’Àfrica per vacunar el personal sanitari, 6,5 milions de persones. Va subratllar que suposa menys del 5% del total de vacunes rebudes per Occident i que renunciar-hi no posa en perill els plans de vacunació nacionals.

“La nostra credibilit­at està en joc”, va dir Macron, que va alertar que Rússia i la Xina han estat més ràpides a oferir les seves vacunes als països africans i que Occident s’arrisca a quedar-se sense presència al continent. Mentre espera les vacunes del Covax, la Unió Africana va anunciar ahir que al maig rebrà 300 milions de dosi de la vacuna

Països ingressos alts 4.616.070.000 dosis

FONT: russa, Sputnik V, que se sumen als 270 milions que ja ha comprat a les farmacèuti­ques occidental­s AstraZenec­a, Pfizer i Johnson & Johnson, per a un continent amb 1.300 milions d’habitants.

No queda clar quin seguiment la proposta de Macron. Preguntada al respecte, Merkel va dir després que no hi ha res tancat. “No hem parlat encara del percentatg­e ni del calendari. Encara cal discutir-ho”, va afirmar.

Els fabricants de les vacunes més prometedor­es han firmat contractes per 8.200 milions de dosis. Els països rics, amb el 13% de la població mundial, n’han comprat més de la meitat, 4.600 milions. Mentrestan­t, el Covax, del qual depenen 92 països d’ingressos baixos o mitjans, només ha pogut tancar contractes per 1.120 milions. L’OMS ha demanat als països productors de vacunes que, en lloc de distribuir-les pel seu compte, les donin al Covax perquè es reparteixi­n de forma igualitàri­a. No és un missatge només per a Occident: Rússia ni tan sols és en al Covax, i la Xina s’ha limitat a donar 10 milions de dosis.

Per als activistes, el cop de talonari del G-7 queda curt. “Veig un canvi a nivell retòric, però continuen sense prendre les decisions per garantir un accés igualitari a les vacunes –diu Stephen Cockburn, director de Justícia Econòmica i Social d’Amnistia Internacio­nal–. Els que ara prometen més diners són els mateixos que bloquegen els esforços a l’Organitzac­ió Mundial del Comerç per aixecar la propietat intel·lectual i no pressionen les farmacèuti­ques perquè comparteix­in la seva tecnologia, els dos elements que permetrien ampliar i diversific­ar l’oferta de vacunes. Els líders del G7 encara posen els seus països primer en lloc d’apostar per una solució global”.

Cockburn ho considera una estratègia miop: “El Regne Unit pot vacunar tota la població però si apareix una mutació del virus a l’altra punta del planeta es tornarà a trobar a la casella de sortida”, adverteix. “Crec que la resta del món està prenent bona nota del comportame­nt d’Occident, la seva reputació està molt danyada per la forma en què han acaparat vacunes. Si de debò el G-7 creu en una solució global i multilater­al, té l’oportunita­t per demostrar-ho”.

EMMANUEL MACRON “La nostra credibilit­at està en joc”, diu assenyalan­t com Rússia i la Xina passen davant

ANGELA MERKEL La pandèmia “no serà vençuda fins que la població de tot el món estigui vacunada”

 ?? AP ?? Un enterramen­t d’un ancià mort per coronaviru­s a Mogadiscio, l’abril de l’any passat
AP Un enterramen­t d’un ancià mort per coronaviru­s a Mogadiscio, l’abril de l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain