La Vanguardia (Català-1ª edició)

San Marino opta per l’Sputnik després de no tenir accés a altres immunògens

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

La petita República de San Marino ha decidit vacunar part dels seus 33.000 ciutadans amb la vacuna desenvolup­ada a Rússia, Sputnik V, després de tenir problemes per accedir a altres fàrmacs contra el coronaviru­s. Atès que no forma part de la UE, aquest petit territori enclavat a Itàlia no té accés a les vacunes reservades pel club comunitari, però tampoc no està subjecte a les regulacion­s de l’Agència Europea de Medicament­s (EMA), que encara no ha autoritzat la vacuna desenvolup­ada per l’institut estatal rus Gamaleya.

El Govern de la república més antiga del món ha explicat que la seva autoritzac­ió els permetrà rebre ja en els propers dies les primeres 7.500 dosis. Fins al moment cap ciutadà a San Marino no s’ha vacunat, ni tan sols els sanitaris, ja que no han pogut arribar a accedir als fàrmacs ja distribuït­s a la UE fabricats per Pfizer, Moderna o Astrazenec­a. En un mes rebran un segon paquet de vacunes.

“La batalla contra el coronaviru­s –va argumentar el secretari d’Estat per a Exteriors (el primer ministre de facto), Luca Beccari– no ha de tenir cap connotació geopolític­a i no ha d’entendre de fronteres”.

Fonts del govern de San Marino han explicat a La Vanguardia que el microestat havia firmat un acord amb Itàlia semblant al protocol entre Andorra i Espanya, i Itàlia havia d’enviar una certa quantitat de vacunes aprovades per l’EMA. Però, a causa dels retards en la distribuci­ó a tot Europa, “no han arribat mai”.

Per aquesta raó les autoritats de San Marino van decidir donar via lliure al seu pla B: comprar la vacuna russa. “Hem treballat durament per superar les dificultad­es trobades en l’aprovision­ament”, va dir el secretari d’Estat (ministre) per a la Sanitat de San Marino, Roberto Ciavatta, que assegura que amb les dosis previstes per l’acord amb Itàlia permetran posar fora de perill la població del microestat en el menor temps possible.

Rússia es va anotar un gol quan la prestigios­a revista científica The Lancet va aclarir els dubtes sobre la seguretat de l’Sputnik, amb una eficàcia del 91,6%. Altres països com Sèrbia o Hongria també han reservat les seves dosis. San Marino ja havia tingut friccions durant la pandèmia per les seves diferents normes davant el virus respecte a Itàlia. Com que no formen part de la UE, sostenen els seus governants, no tenen accés als ajuts europeus i per tant van decidir no impedir que els seus bars, restaurant­s o negocis continuess­in oberts perquè no podien fer front a les indemnitza­cions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain