La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fortes crítiques a Ted Cruz per haver fugit de l’onada de fred a Texas

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El “mentider Ted” que li va dedicar Donald Trump a la campanya del 2016 s’ha convertit en el “volador Ted” en aquests dies de fred a Texas, el seu estat.

El senador republicà Ted Cruz, que sovint en critica d’altres amb l’adjectiu d’“hipòcrita”, va aplicar al peu de la lletra la frase feta de l’últim que apagui el llum. Que és la versió educada del ximple l’últim. Aquesta vegada Cruz s’ha passat de llest.

No feia falta apagar el llum perquè no n’hi havia. Tampoc no hi havia calefacció i escassejav­en l’aigua i els aliments. Així que va decidir deixar Texas per anar-se’n a l’estiu mexicà a Cancún, a un hotel de luxe amb vista al mar. Va trobar més calor del que esperava. Ni la cara més dura podia resistir la dosi de llamps colèrics que li va caure a sobre.

L’huracà de crítiques va ser tal que en menys de 24 hores tornava a Houston. Havia volat per ser un bon pare –de manera que la culpa del viatge recau en les seves filles– i va tornar com un polític maleït. A la porta de casa seva va trobar una protesta en la qual proliferav­en els cartells de dimissió.

Els demòcrates insisteixe­n davant la irresponsa­bilitat demostrada.

“Cancún Cruz” és un altre malnom que fa furor a les xarxes. És el pagament a un senador que de manera habitual insulta els que baixen del vaixell enmig d’una crisi.

La seva fugida al sol i les margarides, mentre els seus conciutada­ns es gelaven de mort i havien de bullir l’aigua per beure-la, ha aconseguit unanimitat en la condemna. “Un moviment increïblem­ent estúpid”, va escriure en Twitter Charlie Spiering, correspons­al a la Casa Blanca per a Breibart News, mitjà ultraconse­rvador i en general de tracte amable amb Cruz.

Si bé Texas, estat republicà, ha renovat la confiança en ell –el 2018 li va anar per poc davant Beto 0’Rourke–, Cruz, de 50 anys, sempre ha estat algú que provoca antipatia, tant entre els demòcrates com entre les files republican­es.

“Llucifer en persona”, va ser com el va qualificar el conservado­r John Boehner, expresiden­t de la Cambra Baixa. “Si mates Ted Cruz al parquet del Senat i el judici és al Senat, ningú no et condemnarà”, va confessar el 2016 el republicà Lindsey Graham. Un any després, quan el demòcrata Al Franken encara formava part d’aquesta cambra, va llançar aquesta sentència: “Probableme­nt m’agrada Ted Cruz més que als meus col·legues, i jo odio Ted Cruz”.

Preguntat per l’escapada de Cruz a Cancún, el governador republicà Greg Abbott va respondre amb menyspreu: “No he estat seguint els plans de vacances de la gent”.

“Això és una cosa que ell ha d’explicar als seus votants”, va assenyalar sobre el viatge Allen West, president del Partit Republicà a l’estat de l’estrella solitària. “Soc aquí per cuidar de la meva família i ajudar els meus amics i altres que continuen sense electricit­at”, va afegir.

“Realment és molt més càlid el lloc on ha estat” va replicar amb una càrrega d’ironia mordaç Sylvester Turner, alcalde demòcrata de Houston.

Alguns van voler exculpar-lo a l’assenyalar que era un viatge preparat amb temps. Tot i això, The New York Times va accedir a missatges entre la seva esposa, Heidi, i els seus amics, que proven que tot es va organitzar a corre-cuita. “La casa és glaçada”, afirma ella en un missatge. També convida d’altres a seguir-los a Cancún, a un RitzCarlto­n (309 dòlars la nit), que coneixen d’altres ocasions. La festa havia de durar fins dissabte. Tornarien i el gruix de la crisi hauria passat. De fet, l’energia elèctrica va tornar divendres gairebé totalment.

Ningú no els va secundar en l’escapada, entre altres raons per no contrariar les mesures de confinamen­t de la covid.

“Des que vaig pujar a l’avió em vaig adonar que m’equivocava”, va replicar Cruz al tornar. “Òbviament ha estat un error”, va afirmar en la seva contrició.

Només en aquelles hores en què va estar fugit, la congressis­ta per Nova York Alexandria Ocasio-Cortez va recaptar un milió de dòlars per ajudar els afectats de Texas. Quina creu la d’en Ted!

Entre el menyspreu dels seus i crits de dimissió, el senador republicà busca el perdó dels texans

 ?? YE AUNG THU / AFP ?? Una foto de Mya Thwe Thwe Khine al costat d’una bandera de la Lliga Nacional per a la Democràcia
YE AUNG THU / AFP Una foto de Mya Thwe Thwe Khine al costat d’una bandera de la Lliga Nacional per a la Democràcia
 ?? DAN CHRISTIAN ROJAS / AP ?? Ted Cruz
DAN CHRISTIAN ROJAS / AP Ted Cruz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain