La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Emirats Àrabs responen a l’ONU que Latifa “està ben cuidada a casa”

- DUBAI

La Unió dels Emirats Àrabs va emetre ahir un comunicat en el qual assegura que la princesa Latifa, una filla de l’emir de Dubai, “està sent cuidada a casa”, després de la difusió d’uns vídeos en els quals la jove acusa el seu pare de tenir-la segrestada en una mansió des que fa tres anys va intentar escapar-se.

Arran de la investigac­ió del programa Panorama de la BBC, l’Alt Comissiona­t de Drets Humans de l’ONU ha obert una investigac­ió i demanat a les autoritats dels Emirats que presentin proves que Latifa al Maktum, de 35 anys, és viva i en bones condicions.

“La seva família ha confirmat que sa altesa està sent cuidada a casa, avalada per la seva família i profession­als mèdics”, va dir en un comunicat l’ambaixada dels

Emirats a Londres. “Continua millorant i esperem que pugui tornar a aparèixer en públic en el moment apropiat”, afegia el text. Tot i això, la Unió dels Emirats Àrabs no ha proporcion­at cap prova visual de l’estat de la princesa, que en el vídeo denunciava tortures psicològiq­ues i físiques.

No se sabia res de Latifa,la filla de Mohammed bin Rashid al Maktum, emir de Dubai, així com vicepresid­ent i primer ministre dels Emirats Àrabs, des del 2018, quan una amiga seva va denunciar que havia estat segrestada per un comando armat enviat pel seu pare, després d’intentar fugir del país amb vaixell. Latifa va deixar gravat un vídeo per si els seus plans fallaven en el qual explicava que no tenia cap llibertat i que ja havia intentat escapar abans, igual com una germana seva.

Les autoritats dels Emirats van assegurar llavors que la jove patia un trastorn mental i que l’havien enganyat uns malfactors que pretenien aprofitar-se d’ella.

En els nous vídeos difosos, Latifa

explica que es troba tancada en una “vil·la convertida en presó”, custodiada a tota hora per agents de policia.

La princesa va gravar els vídeos tancada en un bany amb un mòbil que li van fer arribar els seus amics clandestin­ament. “Totes les finestres estan tancades. Hi ha cinc homes policies fora i dues dones policies dins. No puc ni sortir a respirar aire fresc”, afirmava.

Kenneth Roth, de Human Rights Watch, va descriure el comunicat dels Emirats de “tapadora” i va dir que ningú no creurà la família reial de Dubai fins que Latifa “estigui lliure per parlar per si mateixa”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain