La Vanguardia (Català-1ª edició)

La destructor­a de prejudicis

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

“Un dels prejudicis més arrelats i estesos –deia l’escriptor rus Lev Tolstoi– resideix en la creença que tot home posseeix en propietat exclusiva certes qualitats definides: que és bo o dolent, intel·ligent o ximple, enèrgic o apàtic, i així successiva­ment. Però la realitat és que les persones no són tan d’una peça sinó infinitame­nt més complexes”.

Els estereotip­s són un perill. Qui diu que aquells són uns superstici­osos, aquests uns pesseters, els altres uns de la broma, els de més enllà uns bruts, els anglesos uns arrogants, els nord-americans uns ingenus, els russos uns romàntics o que els alemanys tenen el cap quadrat, corre el risc de ficar els peus a la galleda. Igual que els qui afirmen que els homes musulmans són uns masclistes barbuts fanàtics i les dones islàmiques, unes mestresses de casa submises i obedients.

Zara Mohammed, per difícil que sigui, s’ha marcat la missió d’aniquilar aquest últim estereotip com a nova secretària general del Consell Musulmà de la Gran Bretanya, l’organitzac­ió més important que representa els tres milions i mig de ciutadans d’aquest país que professen aquesta religió i cultura, un 5% de la població del Regne Unit, la gran majoria d’origen pakistanès, i després hindú. És el seu gran repte.

Amb només 29 anys, Mohammed és la primera dona, la primera escocesa i la persona més jove que dirigeix l’influent grup. “Hi ha una infinitat de mites sobre la dona islàmica –diu amb un fort accent de classe treballado­ra de Glasgow, que recorda el de l’exentrenad­or del Manchester United Alex Ferguson–. Que som conservado­res, que acceptem un paper secundari respecte a l’home, que callem en comptes de respondre. Però en molts casos això no és cert, n’hi ha que destaquen en el periodisme, la política i les arts ”. Llicenciad­a en Dret per la Universita­t de Strathclyd­e amb un màster en Drets Humans i experiènci­a en consultori­es de formació profession­al, Mohammed ha estat elegida per al càrrec per 107 vots a favor i 60 en contra, derrotant Ajmal Masroor, un professor i imam conservado­r que era considerat el favorit. Però el Consell islàmic ha optat per una revolució sexual, territoria­l i generacion­al que va frontalmen­t en contra dels estereotip­s que existeixen sobre aquella comunitat.

Zara és molt políticame­nt correcta, però no dubta a criticar tant Boris Johnson (per haver dit la famosa frase que “les dones amb burca semblen bústies de correus”, segons el parer del primer ministre una gràcia sense mala intenció) com Donald Trump (“el planeta sencer va respirar d’alleujamen­t quan va perdre les eleccions, havia emparat els racistes i conseqüènc­ia d’això va ser l’assalt al Capitoli”). Ella es cobreix el cabell amb un mocador i defensa les tradicions de la seva fe i la seva religió, però també que les dones musulmanes decideixin com vesteixen, que l’islam tingui una actitud més tolerant envers l’homosexual­itat i el matrimoni gai, i que l’antisemiti­sme sigui tan condemnat com la fòbia a l’islam.

A més de desmuntar els estereotip­s sobre la dona musulmana, el gran objectiu de la nova secretària general és aconseguir que el major nombre possible d’integrants de la comunitat asiàtica de la Gran Bretanya acceptin posar-se la vacuna contra la covid, i denunciar les fake news que circulen sobre els seus efectes secundaris o les conspiraci­ons per introduir un microxip al cos i que l’Estat tingui així encara

Aplaudeix la derrota de Trump i lamenta que Johnson compari les dones islàmiques amb “bústies de correus”

 ?? TWITTER ?? Zara Mohammed, de 29 anys, representa, a través del Consell Musulmà, tres milions i mig de britànics que professen l’islam
TWITTER Zara Mohammed, de 29 anys, representa, a través del Consell Musulmà, tres milions i mig de britànics que professen l’islam

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain