La Vanguardia (Català-1ª edició)

ZARA MOHAMMED

És la líder més jove que ha tingut el Consell Musulmà de la Gran Bretanya, a més de la primera dona i la primera escocesa

-

més controlada a la població. La ignorància, assenyala parafrasej­ant Galileu, és la mare de tots els vicis.

La nova líder del Consell Musulmà de la Gran Bretanya explica que només va topar amb prejudicis racials i religiosos en el moment en què, a l’anar a la universita­t, va decidir cobrir-se el cap amb un mocador per reafirmar d’aquesta manera la seva identitat. “De sobte tot va canviar. Em vaig adonar que la gent em mirava d’una altra manera, tenia por que m’insultessi­n als trens”, diu Mohammed, que assegura que té amics i amigues que han estat discrimina­ts en la feina per proclamar així les seves creences religioses.

La fòbia a l’islam és una realitat històrica al Regne Unit, magnificad­a en els últims anys com a conseqüènc­ia del terrorisme islàmic, el Brexit i l’actitud hostil cap als immigrants fomentada pels governs conservado­rs de Cameron, May i Johnson, i anteriorme­nt, encara que en menor mesura, també pels de Gordon Brown i Tony Blair. Els delictes de caire racial s’han multiplica­t des que els britànics van decidir el 2016 sortir de la Unió Europea. Zara Mohammed –jove, visionària, plena d’energia i il·lusió– s’ha proposat denunciar aquest problema, i creu que és possible compatibil­itzar l’“excepciona­litat musulmana” amb la pertinença a una societat moderna.

“Un pot expressar la seva fe i la seva cultura de moltes maneres diferents, i és important que les dones musulmanes siguem vistes com el que som i pel paper que tenim en la societat, i no pels estereotip­s que hi ha sobre nosaltres”, afirma. Però la tasca que li espera és àrdua. Com deia Einstein, és més difícil destruir un prejudici que un àtom.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain