La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez condemna la violència amb un cop d’autoritat davant Podem

El president assumeix el clamor socialista i promet contundènc­ia pels disturbis

- JUAN CARLOS MERINO

“La democràcia no empararà mai la violència!”. Pedro Sánchez va donar ahir un cop d’autoritat, després de tres nits de disturbis violents a Barcelona, Madrid, València i altres capitals d’Espanya, disparats a l’empara de les protestes contra l’ingrés a la presó del raper Pablo Hasél i en presumpta defensa de la llibertat d’expressió. El president va imposar i va expressar així la seva màxima autoritat al Govern central, i es va fer ressò del clamor i la irritació socialista contra el seu soci de coalició, Unides Podem, per “encoratjar els aldarulls” i eludir una condemna expressa de la violència. “Tot té un límit!”, van assegurar a la Moncloa.

Sánchez va trencar a la fi el seu silenci després que la seva vicepresid­enta primera, la socialista Carmen Calvo, es plantés la vigília. I, aprofitant la seva intervenci­ó a Mèrida per presentar el pla de recuperaci­ó econòmica del Govern, dins de la gira autonòmica que protagonit­za des de fa mesos, Sánchez va fer un parèntesi amb la pretensió anunciada de ser “totalment clar” davant el nou xoc registrat amb el

RÈPLICA A UNIDES PODEM “En una democràcia plena, és inadmissib­le l’ús de violència”, avisa el cap de l’Executiu

EL RAPER HASÉL El president diu que la democràcia empara fins i tot l’expressió “més infame i absurda”

seu soci de coalició. “En una democràcia plena, i l’espanyola és una democràcia plena, resulta inadmissib­le l’ús de qualsevol tipus de violència”, va subratllar.

Va ser una doble rèplica, tant al qüestionam­ent que el seu vicepresid­ent i líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, va fer de la qualitat de la democràcia espanyola durant la campanya electoral catalana, com als ànims que el portaveu parlamenta­ri de la formació lila, Pablo Echenique, va traslladar als manifestan­ts dimecres a la nit, mentre cremaven contenidor­s i es llançaven llambordes contra les forces de l’ordre al centre de Madrid i de Barcelona.

“No hi ha excepció a aquesta regla, no hi ha causa, ni lloc ni situació que pugui justificar l’ús de la violència, cap”, va advertir el president. “La violència no és una llibertat, és un atac a les llibertats dels altres. La violència és un atac a la democràcia. I, en conseqüènc­ia, el Govern d’Espanya farà front a qualsevol forma de violència i garantirà la seguretat ciutadana”, va prometre Sánchez.

Va defensar en tot cas que “la democràcia empara la llibertat de manifestac­ió i la llibertat d’expressió”. “Fins i tot l’expressió dels pensaments més infames, més absurds”, va assenyalar, amb referència a les proclames de Hasél. “Però la democràcia mai de la vida empara la violència. La violència és el contrari a la democràcia, la violència és la negació de la democràcia, i per això el Govern d’Espanya es conduirà d’acord amb l’interès de la nostra democràcia, que no és sinó el de millorar la protecció de la llibertat d’expressió i actuar amb contundènc­ia contra qualsevol forma de violència”, va afirmar.

Igual com els socialiste­s adverteixe­n que els líders independen­tistes de l’1-O a Catalunya no són a la presó per les seves idees, sinó per haver vulnerat la legalitat democràtic­a, també recorden que Hasél acumula diverses condemnes, i no només per unes cançons que ara puguin tenir la tipificaci­ó penal d’apologia del terrorisme. En tot cas, el president del Govern va reconèixer que “la democràcia espanyola té una tasca pendent”. I va reiterar el propòsit de l’Executiu

d’“ampliar i millorar la protecció de la llibertat d’expressió” amb la prevista reforma del Codi Penal.

“Hi ha un ampli consens dins de la societat espanyola per emparar millor la llibertat d’expressió, en línia amb la regulació que hi ha en altres països europeus”, va reconèixer Sánchez. I va insistir que el Govern “millorarà la protecció legal de la llibertat d’expressió”. En aquest sentit, la Moncloa ja va anunciar, quan es va dictar l’ordre d’ingrés a la presó de Hasél, que el Ministeri de Justícia projecta una revisió dels delictes relacionat­s amb “excessos” en l’exercici de la llibertat d’expressió, en el context de manifestac­ions artístique­s o culturals, perquè només es castiguin les conductes que suposin un clar

“desproporc­ionada” reacció policial en les protestes, va anteposar la “presumpció de profession­alitat” de les forces de l’ordre. “Si intervenen, segurament hi ha motiu per intervenir”, va advertir Ábalos. Això no implica, va assegurar, que la policia tingui “un xec en blanc”, o que hi pugui haver “actuacions aïllades” que siguin reprovable­s.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va insistir per la seva part que “la violència no està emparada per cap dret”. I va defensar que la policia “garanteix els drets i les llibertats davant una minoria que, amb un concepte equivocat dels drets, fa ús de la violència”. El ministre va afrontar en persona, a la comissió d’Interior del Congrés dels Diputats, l’atac del PP per una actitud d’Unides Podem que, segons li van retreure, “incita a la violència”.

I la ministra de Defensa, Margarita Robles, va advertir que en aquesta qüestió, com en totes, “la posició del Govern la marca el president”. Però va assegurar a Unides Podem que, en democràcia, en cap cas no és justificab­le “la mínima complicita­t, silenci o acceptació” de la violència o els aldarulls.

TONI MUÑOZ JOAQUÍN VERA

 ??  ?? Pedro Sánchez va presentar ahir el pla de recuperaci­ó a Mèrida, on es va veure amb el president extremeny, Guillermo Fernández Vara
Pedro Sánchez va presentar ahir el pla de recuperaci­ó a Mèrida, on es va veure amb el president extremeny, Guillermo Fernández Vara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain