La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC insisteix en un govern ampli que aprofundei­xi en el diàleg amb la Moncloa

Els republican­s celebren una cita “positiva” amb Junts però segueixen les diferèncie­s

- SERGI QUITIAN

“La primera trobada ha estat positiva”. A mitja tarda i a l’uníson ERC i Junts celebraven ahir la primera trobada en la ronda de contactes per abordar el futur de la pròxima legislatur­a i la formació de govern. Ara com ara amb sintonia per emfatitzar els resultats de l’independen­tisme en les eleccions del 14-F, però també amb notables distorsion­s de fons pel que fa a estratègia, noms i sigles.

La primera reunió entre ERC i Junts –després que tots dos ja s’haguessin citat amb la CUP– va ser telemàtica i va servir per plasmar la coincidènc­ia a l’hora de subratllar que els resultats electorals són una “oportunita­t històrica” per a l’independen­tisme, ja que eixamplen la majoria absoluta d’escons al Parlament (de 70 a 74) i, especialme­nt, perquè se supera la cota de la meitat dels vots (51,7%). Això ha de portar el pròxim govern a obrir una “nova etapa” en el procés sobiranist­a, afegien sengles comunicats. Fins aquí les coincidènc­ies, perquè quan es va més al detall persisteix­en les diferèncie­s.

La més evident fa referència a la suma de forces, que es resumeix a sumar o no En Comú Podem a l’equació. “ERC, Junts, els comuns i la CUP tenim la responsabi­litat de posar-nos d’acord posant l’accent alhora en la independèn­cia i la justícia social”, va reivindica­r ahir Pere Aragonès al Consell Nacional extraordin­ari d’Esquerra. “No és moment d’excuses”, va continuar per rebatre els vetos creuats entre Junts i comuns, i a favor d’un acord que bateja com el “govern del 3 d’octubre” per la vaga general del 2017, dos dies després del referèndum. “Arremangue­m-nos en les lluites compartide­s pel referèndum i l’amnistia, i els drets socials”, va afegir Aragonès intentant fer reeixir un mínim comú denominado­r entre els seus eventuals socis.

Tot i això, a Junts continuen fent una crida a un acord que se circumscri­gui a les tres forces independen­tistes. De fet, doblen l’aposta i reclamen que s’aprofiti l’impuls del 14-F per “arribar a acords en tots els espais institucio­nals on l’independen­tisme té representa­ció”. És a dir, que l’acord per anar junts al Parlament també es traslladi al Congrés, una petició que ahir mateix ja va refredar la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, puntualitz­ant que “són dues coses diferents”. “Ha de ser la legislatur­a de la preparació del nou referèndum i del final de la repressió, que aprofundei­xi en el procés de negociació amb l’Estat per estirar els seus límits, tenint en compte que la paciència dels catalans

Esquerra apunta que la situació judicial de Borràs és un “escull” però JxCat avisa que en aquest punt no cediran

no és eterna”, va afegir Aragonès. Els republican­s asseguren que el 14-F “reforça” l’aposta per una via negociador­a amb la Moncloa i adverteixe­n que un eventual pacte “no serà d’un govern per tornar a la unilateral­itat”.

Un altre “escull” en la negociació, va afirmar Vilalta, és la investigac­ió per presumpte fraccionam­ent de contractes a la candidata de Junts, Laura Borràs. La portaveu republican­a va recalcar que la imputació “complica” la formació de govern, ja que malgrat la presumpció d’innocència ERC “intenta ser implacable” amb la corrupció, punt que Junts esborra de l’ordre del dia, ja que fonts del partit deixen clar que no hi ha debat possible i blinden el paper que pugui tenir Borràs.

També s’intueixen possibles xocs en el repartimen­t de papers. Tot i que de moment ningú no en vol parlar obertament, ERC ha deixat anar que la presidènci­a del Parlament no ha de ser forçosamen­t per a JxCat, mentre que els de Puigdemont recorden que amb les regles del joc habitual els correspond­ria. Després del tempteig inicial de la primera reunió, el que és segur és que ERC i Junts encara tenen molt per negociar al llarg de les trobades següents a partir de la setmana que ve.

 ?? ARNAU CARBONELL ?? Pere Aragonès amb Oriol Junqueras, Marta Vilalta i Sergi Sabrià ahir en l’obertura del Consell Nacional extraordin­ari
ARNAU CARBONELL Pere Aragonès amb Oriol Junqueras, Marta Vilalta i Sergi Sabrià ahir en l’obertura del Consell Nacional extraordin­ari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain