La Vanguardia (Català-1ª edició)

Si això és la nova política...

- Joaquín Luna

Cal descobrir-se davant la visió dels dirigents entossudit­s a liquidar el règim del 78, al qual cada vegada li tinc més simpatia. Quin circ aquest 2021! Si això és la “nova política”, em quedo amb la vella.

Governa Espanya una coalició incompatib­le, amb defensors de l’activisme i el toreig de saló. Accepto el sacrifici d’embrutar-me les mans anant amb cotxe oficial –com Martín Villa!– en nom del gran canvi i, com que la societat no es canvia així com així, em dedico a criticar l’ordre democràtic del qual visc la mar de bé (jo i els meus).

Mentrestan­t, dinamito des de dins i amb bestieses això que anomeno “el sistema”, sempre amb la veritat per davant, com José María García Butanito. Un dia qüestiono la direcció de l’Estat o el poder judicial i un altre encimbello Pablo Hasél, del qual el 2014 el vicepresid­ent del Govern espanyol venia a dir que era un fanàtic perillós.

A Catalunya hi ha focs però no hi ha Govern perquè els tres partits que es coneixen tant necessiten prendre’s el

Els mateixos que van crear i van modelar els Mossos els denigren

seu temps (o perdre’l, per allò de conservar el resultat i els seus milers de llocs de treball i perquè, en el fons, fa mandra gestionar merders com la pandèmia, el tancament de negocis i l’ordre).

Això dels Mossos i Catalunya és de psiquiatre. La gran ambició nacionalis­ta d’una policia pròpia –sense caspa espanyola!–, pilar de les “estructure­s d’Estat”, va ser creada el 1983 i desenvolup­ada pels mateixos que avui, amb Barcelona en flames, afirmen molt dignes que urgeix canviar de dalt a baix el model policial. Però si l’han parit, emmotllat, aplaudit (o esbroncat) i dirigit vostès mateixos al llarg de gairebé quaranta anys! O també és culpa del deep State?

Uns perquè governen a matadegoll­a i d’altres perquè viuen a matadegoll­a, al ciutadà li toca recollir els vidres, pagar els desperfect­es i fer la garagara als que et cremen el contenidor amb això tan guai de dir-los des dels balcons –o les tertúlies– que estem molt d’acord amb la protesta però, sisplau, sigueu bons nois.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain