La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un partit txec

- Quim Monzó

La indignació que hi ha aquí entre molts cuiners i cambrers contra el tancament complet o parcial de bars i restaurant­s es repeteix a mig món. Aquí, de vegades, alguns d’aquests profession­als decideixen muntar manis a la plaça de Sant Jaume que acaben amb un creatiu llançament de pintura vermella contra la façana del Palau de la Generalita­t, proesa que, si bé aconseguei­x l’admiració d’alguns col·legues, genera certa indignació entre la resta de la ciutadania.

A Txèquia han concebut una estratègia diferent. Els restaurado­rs d’aquell país –que des de la setmana passada viuen en un tancament obligat per l’estat d’emergència– han fundat un partit polític per, diuen, defensar els seus drets i els dels consumidor­s. El nom del partit és Obrim Txèquia. El líder és un senyor que es diu Jakub Olbert i dirigeix un prestigiós restaurant de Praga anomenat Šeberák. Aprofiten un buit en la legislació que els permet considerar bars i restaurant­s com a seus de partit. Això els facilita obrir les portes sense gaires problemes. Els cau alguna

Els restaurado­rs de Txèquia han fundat un partit polític

multa, esclar, però les impugnen totes. El partit no nega els perills de la covid, però considera que si actuen amb responsabi­litat i mantenen les mesures de seguretat que fan al cas, tenen dret a obrir. Ja no són simples bars i restaurant­s sinó seus del partit! La iniciativa té tant d’èxit que rumien si presentar-se a les pròximes eleccions, que –si el món no s’acaba abans– se celebraran el pròxim mes d’octubre. Un altre membre del partit, David Biksadský, que fa de portaveu, diu que tot plegat va néixer d’un “estratagem­a kafkià per protegir-se de les sancions gràcies a una mena d’esquerda legal”. Ben jugat. Si ets txec i fas servir la paraula kafkià en unes declaracio­ns, els periodiste­s hi cauen sempre de quatre potes i ja tens assegurat un titular ben gros.

De moment, més de mil dos-cents restaurant­s s’han convertit en seus. Ara ve la repercussi­ó internacio­nal. Segons La Voz de Galicia, els empresaris d’hostaleria gallecs estudien amb lupa els moviments de l’associació txeca, un partit que recorda d’altres de l’est d’Europa. El Partit dels Amants de la Cervesa es va crear a Bielorússi­a als anys noranta, i n’hi va haver d’altres amb el mateix nom a Ucraïna, Rússia i Polònia. El polonès, a més, assegurava tenir un objectiu saludable: promoure el consum de cervesa als bars perquè la gent no begués tant de vodka, mètode que, com tothom sap, és summament eficaç per combatre l’alcoholism­e.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain