La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una generació perduda

- Lorenzo Bernaldo de Quirós

Des del 1953, any en què el PIB per càpita va recuperar el que hi havia abans de la Guerra Civil, el nivell de vida dels ciutadans de les Espanyes ha tingut una progressió creixent. Cada generació ha assolit cotes més altes de benestar que l’anterior de manera accelerada durant el període que transcorre des del Pla d’Estabilitz­ació fins a la primera crisi del petroli el 1973 i amb un perfil més suau, però continu, des d’aquest any fins a la Gran Recessió. Tanmateix, aquest panorama ha empitjorat de manera substancia­l al llarg de l’última dècada i no presenta signes de millorar. La generació que es va incorporar a la vida activa el 2008 serà la primera que viurà pitjor que els seus pares i hi ha un risc clar que aquesta situació s’estengui a les següents.

Al marge de qüestions conjuntura­ls, aquesta situació és l’efecte de l’agut deterioram­ent experiment­at per l’educació pública a les Espanyes i, en concret, de la que és essencial per acumular el capital humà que necessita un país modern: la secundària. Ara comencen a manifestar-se amb tota la cruesa els efectes d’aquella dinàmica que s’aguditzarà en l’horitzó del llarg termini si no es produeix un canvi radical, que, òbviament, no és l’impulsat per la llei Celaá. El sistema educatiu espanyol no està en condicions de produir el capital humà necessari per suportar el binomi creixement-alts salaris en l’economia i en la societat del segle XXI.

Ceteris paribus, la trajectòri­a de les Espanyes es traduirà en un augment de la fractura entre un segment reduït de la població amb una elevada formació i amb capacitat d’obtenir ingressos alts i una altra extensa proporció o bé sense possibilit­at de trobar feina o, en cas de trobar-ne, amb uns ingressos baixos de manera permanent. Al marge de les conseqüènc­ies econòmique­s, un escenari d’aquesta naturalesa condueix inexorable­ment a accentuar la polaritzac­ió social i a convertir en pàries del sistema sectors molt extensos de la població amb unes oportunita­ts de progressar que es veuen retallades de manera estructura­l.

Les Espanyes no podran mantenir l’estatus d’una economia d’alta renda sense una força laboral amb una educació capaç d’exercir amb èxit les feines exigides per la nova economia. Als països desenvolup­ats, cada vegada hi ha i hi haurà menys llocs de feina disponible­s per als individus sense una bona educació secundària o università­ria i aquesta tendència s’intensific­arà en el curt, mitjà i llarg termini. És important tenir unes elits excel·lents, però amb això no n’hi ha prou, l’experiènci­a de molts països en vies de desenvolup­ament ho demostra, per tenir una societat pròspera i inclusiva.

Des de molts sectors de l’opinió es defensa la necessitat d’estendre la formació profession­al per aconseguir les metes assenyalad­es. Ara bé, en un context de ràpid canvi tecnològic, les capacitats apreses a través d’aquesta mena de formació tenen moltes possibilit­ats d’esdevenir obsoletes. D’aquí la importànci­a de les habilitats generals, que donen a la gent l’opció d’aprendre coses noves, canviar de lloc de feina i exercir-ne moltes de diferents al llarg de la seva trajectòri­a profession­al. Els llocs de feina que proporcion­en alts salaris són els coneguts en l’argot econòmic com no rutinaris i per exercir-los les persones necessiten adquirir coneixemen­ts en matemàtiqu­es i en tecnologia, pensament crític i creativita­t.

Aquestes afirmacion­s tenen el suport de l’evidència empírica. Els estudiants amb una formació en les matèries abans assenyalad­es ho fan millor a llarg termini amb independèn­cia del lloc de treball en què finalitzin la carrera laboral. En conseqüènc­ia, proporcion­ar a la població una educació secundària amb aquestes caracterís­tiques és un predictor força precís del creixement i de la prosperita­t d’una economia a llarg termini (E.A. Hanushek,

G. Schwerdt, L. Zhang, “General education, vocational education an labor-market outcomes over life-cycle”, Journal of Human Resources, 2017).

Des d’aquesta perspectiv­a, la posició de les Espanyes és descoratja­dora. De mitjana té la taxa més alta d’abandoname­nt prematur de l’educació i de la formació a la Unió Europea, 17,3% versus 10,2%. El percentatg­e de joves d’entre 15 i 29 anys que ni estudien ni treballen és del 15%; l’índex de repetició de curs supera el 29% enfront del 13% de la UE; el rendiment mitjà va caure 10 punts en ciències i 5 punts en matemàtiqu­es del 2015 al 2019... Els exemples podrien ampliar-se, però no sembla necessari i el panorama és poc esperançad­or.

Totes les dades disponible­s mostren l’indiscutib­le fracàs de la política educativa a les Espanyes. La formació secundària ha deixat de ser un ascensor social, una carrera oberta als talents per convertir-se en una trampa en què els nens i els joves dels entorns econòmics menys afavorits es veuen condemnats a no desenvolup­ar les seves potenciali­tats i a veure hipotecat el futur. D’aquesta manera s’ha creat des dels governs una segregació escolar fàctica basada en la posició econòmica de les famílies. Aquest és el resultat d’un sistema d’educació “universal i públic”, que no gratuït perquè es paga amb impostos, controlat pels polítics.

Si es té en compte que el procés educatiu de l’ensenyamen­t obligatori inclou el cicle d’una generació, la seva mala qualitat té un impacte demolidor per a les generacion­s amb un deficient capital humà. Aquesta és la realitat de les Espanyes, la qual cosa planteja un present dramàtic per a molts individus, un horitzó poc prometedor per als que avui estan cursant els estudis sense que hi hagi indicis que aquesta situació es pugui corregir en vista dels plans governamen­tals, per exemple, l’anomenada llei Celaá, que aprofundei­xen en el camí equivocat.

L’escenari descrit aboca a una estructura social composta per una minoria molt qualificad­a amb bons llocs de treball i alts salaris i una majoria poc qualificad­a amb llocs de treball mediocres i remuneraci­ons baixes. És fascinant que un Executiu que té com a bandera la lluita contra les desigualta­ts dugui a la pràctica un projecte educatiu classista. Aquesta és la conseqüènc­ia no desitjada d’una concepció errònia de la missió de l’Estat en l’educació; és a dir, entossudir-se a ser-ne el proveïdor monopolíst­ic en comptes de facilitar-hi l’accés de tots els individus amb independèn­cia dels seus ingressos.

La millora dels estàndards educatius a les Espanyes exigeix competènci­a i aquesta és impossible si no hi ha llibertat d’elecció. El mètode per aconseguir els dos objectius és un visitant assidu d’aquesta pàgina: el xec o bo escolar.

La formació secundària ha deixat de ser un ascensor social per convertir-se en una trampa

La millora educativa exigeix competènci­a i aquesta és impossible si no hi ha llibertat d’elecció

 ?? JOMA ??
JOMA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain