La Vanguardia (Català-1ª edició)

La rebel·lió global contra el ‘body shaming’

Es multipliqu­en les campanyes crítiques davant els cossos irreals a les xarxes

- CRISTINA SEN

Em coneixes? Soc el meu estómac? Els meus malucs? Encara em jutges?”. La cantant Billie Eilish publicava fa pocs mesos a YouTube un vídeo contra el body shaming, l’intent d’avergonyir algú pel cos que té. Una resposta contundent a una pràctica estesa a les xarxes socials dedicada a assenyalar amb acarnissam­ent les presumptes imperfecci­ons corporals, sobretot de les dones. Però en aquest món virtual, global i d’accés universal arrelen i emergeixen moviments de cansament i rebel·lió contra els cossos perfectes i irreals.

La reacció aquesta setmana a les imatges penjades per Kendall Jenner n’és un bon exemple. El cos de la model retocat i passat per filtres ha rebut, com sempre, comentaris d’admiració, però també una onada de rebuig per l’impacte que té en la societat, i sobretot en les noies joves, la projecció de cossos que tenen poc a veure amb la realitat.

La projecció recurrent d’un imaginari en què la vida se centra en la mirada de l’altre, la invitació constant d’entaular una batalla amb el propi cos a la recerca d’una quimera. Crítiques que, segons explica Elisenda Ardèvol, experta en antropolog­ia digital i professora a la UOC, apareixen a les xarxes si es rasca i s’explora més enllà del mainstream d’aquest imaginari.

Sense necessitat d’explorar gaire, aquesta mateixa setmana Sara Sampaio, model i un dels àngels de Victoria’s Secret penjava un vídeo a TikTok en què mostrava com, en funció de les postures que una persona adopta davant la càmera, la imatge que es projecta pot canviar radicalmen­t. Una resposta de reafirmaci­ó davant les crítiques rebudes dies abans després de penjar una foto d’ella mateixa sense aparents retocs.

Les primeres respostes davant la proliferac­ió massiva de cossos perfectes, filtrats i retocats van arribar ja fa una dècada amb el moviment body positive, que, malgrat que té les arrels més enrere, es va reconverti­r a les xarxes primer com a denúncia davant la projecció d’estereotip­s irreals i després com un missatge per canviar les mirades, assenyalar les belleses de tots els cossos i fomentar la confiança de les dones.

Després del body positive, s’intenta obrir pas el corrent anomenat body neutrality, que, com el nom indica, intenta atenuar el debat constant sobre el cos, sobre les seves belleses o les seves imperfecci­ons, i recuperar una certa neutralita­t per deixar enrere la recurrent importànci­a que es dona al físic.

L’actriu Jameela Jamil n’és una de les impulsores, amb un discurs en què advoca per deixar de pensar com és o deixar de ser el cos, sense intentar ni estimar-lo ni odiar-ho. Un camí perquè l’aspecte físic deixi de ser la targeta de presentaci­ó davant el món, quan hi ha aspectes infinitame­nt més importants. Se sumava al moviment aquesta tardor l’actriu i presentado­ra Tania Llasera, que considera la necessitat de veure’s sense un “judici positiu o negatiu”. “Un braç és un braç –escrivia al seu compte d’Instagram–. Pot existir de manera neutral”.

Sembla el descobrime­nt de la sopa d’all, però és que potser és necessari reescriure i redescobri­r que les dones, totes les persones, no són cossos, sinó ments. I que la desigualta­t i les injustície­s, en qualsevol cas, no es poden combatre des del cos, sinó amb la força de la ment.

En aquesta línia d’acceptació i a la recerca d’una certa neutralita­t a l’hora d’autoanalit­zar-se treballa a la seva consulta la psicòloga clínica i professora de la UOC Amalia Gordóvil. “A les noies adolescent­s que estan construint la seva identitat, i també a les mares –indica–, el que els dic és que es respectin, es donin una treva, que no fa falta agradar-se cada dia”. La idea d’estimar-se, estimar el teu propi cos (on sempre és difícil fugir dels estereotip­s), no sempre és viable. I la construcci­ó de l’autoestima no pot estar només o principalm­ent basada en l’aspecte físic.

Malgrat els avenços i la mirada crítica sobre aquests cànons de bellesa, tota la societat continua molt obsessiona­da amb la imatge i el menjar, amb la idea de ser guapa i desitjable, indica Gordóvil. S’ha avançat molt en l’acceptació de totes les identitats i orientacio­ns sexuals, les joves poden proclamar que fan el que volen amb el seu cos, però moltes vegades es volen ajustar a una imatge predetermi­nada, explica l’autora del llibre Compartir la vida educa. És necessari construir un esperit crític des de la infantesa, “fer-los valorar un ventall de qualitats: la intel·ligència, la simpatia, l’esforç, la bondat...”.

Els missatges d’aquest culte al cos també comencen a atrapar els homes, vistos com un nínxol de nou consum. En un context en què des de fa anys provocar la insatisfac­ció corporal s’ha convertit en un gran negoci: alimentaci­ó, cirurgies, gimnasos, cremes... Però l’impacte continua sent menor perquè partint del context d’una societat patriarcal no s’ha vinculat la seva “vàlua” a

NOVA TENDÈNCIA La campanya ‘body neutrality’ anima a deixar enrere la importànci­a del físic

EL CONTEXT La invitació constant a complir uns cànons erosiona l’autoestima i la llibertat

LA SETMANA Una foto retocada de Kendall Jenner ha aixecat una allau de denúncies

l’aspecte físic. I perquè els cànons que s’enalteixen (musculatur­a, abdominals...) no són tan tremebunds com la primesa extrema i la joventut eterna.

Yolanda Domínguez, artista visual i feminista, escriu que “una de les estratègie­s més agressives per degradar, i per tant exercir violència contra un ésser humà, és deshumanit­zar-lo.

En els mitjans de comunicaci­ó les dones som valorades gairebé exclusivam­ent per la nostra dimensió corporal (...) Desposseir una persona de la seva dimensió racional i emocional influeix de manera decisiva en la manera com ens hi relacionem”. Ho narra al llibre acabat de publicar Maldito estereotip­o, on recorda que la dictadura del cos “genera greus trastorns d’autoestima que solen anar acompanyat­s de tota mena d’autoagress­ions físiques”. Una violència que arriba de l’exterior i que es va interiorit­zant, explica l’autora, i es converteix en una violència contra una mateixa i s’expressa “subestiman­t les nostres capacitats i menysprean­t el nostre aspecte”.

En aquesta anàlisi, destaca el paper de les xarxes socials com un espai on per primera vegada es pot aconseguir una comunicaci­ó horitzonta­l i multiplica­dora en defensa de moltes causes. Tot i que tothom no entengui la capacitat d’aquestes eines, i la gent vulgui encaixar en l’imaginari de sempre, comencen a sorgir persones i organitzac­ions, assenyala, que mostren tota mena de cossos i de rols. “Però falta veure cossos de dones valorats pel que fan”.

S’ha d’assenyalar que no són els adolescent­s i els joves els que repliquen per se aquestes imatges a les xarxes. “Els joves represente­n una realitat social, una societat preocupadí­ssima

CARA I CREU Les xarxes propaguen físics impossible­s, però també combaten estereotip­s

NO SÓN ELS JOVES L’obsessió per estar prim i tenir el cos perfecte emana de la societat adulta

en totes les edats per la imatge, i són els adults els que projecten sobre ells aquesta pressió”, assenyala la psicòloga Amalia Gordóvil.

Les xarxes s’estan obrint així, almenys per sota de la superfície, en un espai de denúncia, de responsabi­litat. I en un camp d’exercici per a la llibertat i per al canvi. Aquest mes l’organisme regulador de la publicitat al Regne Unit es pronunciav­a en contra de l’ús dels filtres a Instagram en marques comercials. El compte de Twitter Modelos con Ciática ironitza sobre les marques que fotografie­n les models a terra, encongides, gairebé mortes. Esty Quesada triomfa amb el seu compte @soyunaprin­gada. El compte @stopgordof­obia continua denunciant i sumant seguidors cada dia.

Yolanda Domínguez pregunta: “Què faràs amb les teves imatges? Nodriràs la mirada de les persones que les rebin amb noves perspectiv­es? Les faràs sentir incloses? Aportaràs elements que ajudin a comprendre el complex de la realitat?”. Preguntes que interpel·len tothom per trencar la llarga i negra ombra de l’estereotip.

 ?? ERIKA GOLDRING / GETTY ?? Billie Eilish
La cantant va fer un vídeo per denunciar i respondre al constant body shaming. Amb el títol It’s not my responsabi­lity interpel·la els que la volen jutjar per l’aspecte físic
ERIKA GOLDRING / GETTY Billie Eilish La cantant va fer un vídeo per denunciar i respondre al constant body shaming. Amb el títol It’s not my responsabi­lity interpel·la els que la volen jutjar per l’aspecte físic
 ?? . ?? La polèmica Aquesta fotografia de Kendall Jenner, amb un vídeo, va ser criticada pels retocs de tota mena
. La polèmica Aquesta fotografia de Kendall Jenner, amb un vídeo, va ser criticada pels retocs de tota mena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain