La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les limitacion­s s’allarguen set dies a Catalunya per evitar la pujada de casos

Vergés vol temps per buidar més les ucis i veure què passa amb la variant del virus

- MARTA RICART

Una setmana de pròrroga. El Govern va decidir ahir mantenir pràcticame­nt totes les limitacion­s d’activitat i mobilitat una setmana més (de dilluns, 22, al dilluns 28) per veure com evoluciona l’epidèmia: si es manté estancada o si els contagis tornen a pujar.

Així, el Procicat, òrgan gestor de la crisi, només va autoritzar ahir les activitats extraescol­ars, d’esport escolar i de lleure per als nens d’educació infantil i primària, dins i fora de les escoles, però en grups de no més de sis (excepte que siguin grups bombolla). A secundària només podran fer aquestes activitats alumnes de la mateixa classe. També s’equiparen l’esport federat i els consells esportius pel que fa a poder-se entrenar més de sis persones (l’equip) i participar en les competicio­ns permeses (només són les estatals i les que hi donen accés). La resta de les restriccio­ns es mantenen, des de la mobilitat comarcal i el confinamen­t nocturn fins a les limitacion­s d’obertura del comerç, bars, restaurant­s o gimnasos.

Sectors com els centres comercials i patronals de bars i restaurant­s van expressar la seva queixa per una altra setmana de restriccio­ns. “Constantme­nt busquem un equilibri, encara que sigui fràgil, per fer front a l’emergència sanitària i a l’econòmica i l’emocional. Hi ha sectors que pateixen molt i cal donar-los aire, però un repunt de casos i més ingressos a les ucis posarien el sistema en una situació crítica”, va dir la consellera de Salut, Alba Vergés, per justificar la pròrroga de les mesures. Va dir que seran els dies “indispensa­bles”. El vicepresid­ent Pere Aragonès, que la va acompanyar en una visita a l’hospital Trueta de Girona i a un CAP a Salt, va demanar que “no s’abaixi la guàrdia” davant la covid.

“Necessitem set dies més per veure l’evolució, l’impacte de les noves variants”, va explicar Vergés. Va admetre que les últimes setmanes la situació ha millorat, però va reiterar el que va apuntar dimecres el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon: els últims dies l’epidèmia s’ha estancat. Després de dues o tres setmanes en què es va baixar a bon ritme del pic de la tercera onada, més ràpid del que Salut esperava, l’última setmana la reducció diària de contagis ha estat mínima. L’índex de reproducci­ó del virus (R) torna a pujar (ahir era de 0,86). A Salut comptaven que aquests dies hi hagués uns 1.000 casos diaris, però se’n mantenen una mitjana de 1.400. La positivita­t dels tests d’antígens a persones amb símptomes ha baixat tot just un 1% en una setmana.

Salut tem que això indiqui un repunt de contagis i de les hospitalit­zacions, quan encara hi ha més de 2.000 ingressats per covid i 600 pagiosa cients a les ucis, el doble del que es considera assumible. El nombre de crítics baixa molt a poc a poc: tres menys ahir, 613 respecte al pic de 731 de l’1 de febrer.

Quan es relaxen les restriccio­ns, creixen els contagis. El risc d’obrir és que intensific­aria el probable repunt d’infeccions que es pot registrar fins i tot amb les mesures. “Fins ara no hi ha hagut un augment exponencia­l de casos”, va admetre Vergés, però Salut tem que la causa que es desacceler­i la baixada de contagis és la variant britànica del virus, que cada dia n’origina més, prop d’un 40% de mitjana a tot Catalunya.

A la Gran Bretanya i Portugal, on es va estendre primer, va provocar un augment de contagis ràpid i elevat. Si aquí encara no s’ha registrat, segurament és gràcies a les restriccio­ns que hi ha per contenir la transmissi­ó del virus des d’abans de Nadal, accentuade­s el 7 de gener, opina Tomàs Pumarola, cap de microbiolo­gia de l’hospital Vall d’Hebron. La variant no és menys contaque fa un mes a Portugal o dos a la Gran Bretanya, afirma. I ha entrat amb força a Catalunya.

El que es veu on la soca està més implantada és que, si hi ha un brot en una casa, per exemple, s’infecta tota la família. Fins ara, la majoria de les vegades no s’infectaven tots els membres, explica Pumarola. Es veu el mateix en escoles: més contagis

El Procicat només autoritza activitats d’esport i lleure infantil i que s’entrenin equips esportius

Si la soca britànica causa un brot en una casa, s’infecta tota la família; fins ara no solia ser així

si sorgeix un cas. Pumarola veu “lògica” la prudència del Govern: “No és necessari prendre més mesures, però no es pot començar una desescalad­a en aquesta situació; de la desacceler­ació de casos es pot passar a un augment les pròximes dues o tres setmanes”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain