La Vanguardia (Català-1ª edició)

El CSIC assenyala els joves com el grup amb més “fatiga pandèmica”

- REDACCIÓ

La tercera onada de la pandèmia de la covid ha exacerbat la “fatiga pandèmica” entre els espanyols, especialme­nt entre els joves, segons un estudi de l’Institut d’Estudis Socials Avançats, amb seu a Còrdova i dependent del Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­es (CSIC).

Les conclusion­s s’han obtingut després d’analitzar les respostes a 1.644 enquestes fetes entre el 18 i el 25 de gener. L’informe destaca quatre claus: la pèrdua de la confiança de la ciutadania; la fatiga pandèmica, amb una incidència especial entre els joves; que aquesta crisi sanitària es viu en clau política, i que la negativa a vacunar-se no serà un fre per assolir la immunitat de grup.

Segons l’enquesta, la població “ha deixat de confiar en el paper de la ciutadania per superar l’actual emergència”, a diferència de prospeccio­ns anteriors, quan se subratllav­a la “responsabi­litat dels ciutadans com el motor principal per sortir de la crisi sanitària”, al davant dels descobrime­nts científics o la gestió del Govern.

“La percepció sobre la proporció de persones que compleixen amb les mesures i amb les restriccio­ns imposades, segons els enquestats, ha caigut a la meitat entre l’abril del 2020 i el gener del 2021”. L’estudi destaca “la fatiga pandèmica, amb una incidència especial entre els joves”, l’estat anímic dels quals està “més deteriorat encara que el de la resta de la població”, un fet que ha motivat que aquest grup hagi “perdut confiança en col·lectius clau per a la superació de la crisi, com els experts i els científics”. Una altra conclusió destaca l’empitjoram­ent de la valoració de la gestió política; si al començamen­t de la crisi sanitària els ciutadans aprovaven la gestió del Govern d’Espanya”, ara “han empitjorat les valoracion­s sigui quina sigui la posició ideològica de les persones enquestade­s”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain