La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vuit comunitats baixen per fi del nivell d’alerta màxima

- CELESTE LÓPEZ

Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Balears, Extremadur­a, Múrcia, Navarra i La Rioja. Aquestes són les set comunitats que han vist com ha baixat el nivell d’alerta màxima, situat en els 250 casos per 100.000 habitants. Les seves incidèncie­s encara estan molt allunyades del que ha marcat el Ministeri de Sanitat, 50, per aconseguir la tan anhelada “nova normalitat”, però és un avenç després de dos mesos molt durs.

La resta de les autonomies i ciutats autònomes continuen lluitant per aconseguir baixar del fatídic nivell 4, marcat amb un vermell intens desmoralit­zador, però sembla que de mica en mica es van acostant a aquest primer objectiu. L’última que ho ha aconseguit ha estat Castella-la Manxa, que ahir va baixar dels 250 casos per 100.000 habitants, un esforç que, com explica un portaveu del Govern d’Emiliano García-Page, ha estat duríssim. Fa tot just quatre setmanes estava a la llista de les comunitats amb més incidència.

Després d’un llarg mes amb dures restriccio­ns (dijous es van complir els 30 dies), les mesures del Govern castellano­manxec van fer efecte i es va passar d’una incidència acumulada a 14 dies de 1.006 als 239 d’ahir. “Les comunitats que han estat més dures aconseguei­xen reduir amb més rapidesa la incidència. Això és evident”, assenyalen des de Sanitat.

A l’altra banda, Madrid, que amb mesures més laxes redueix més lentament la incidència (ahir a 427 casos), mentre que les ucis continuen a prop del 50% d’ocupació només per pacients covid. I tot i encapçalar la llista de comunitats amb més incidència, dijous va reduir el toc de queda de 22 h a 23 h i va permetre el tancament de bars i restaurant­s a aquesta mateixa hora en lloc de les 21 h. I ahir va aixecar el tancament perimetral en 31 zones bàsiques de salut i set localitats per la baixada de la incidència a menys de 500 casos per 100.000 habitants.

El Ministeri de Sanitat va corroborar ahir el descens que va començar fa setmanes, amb 294 casos per 100.000 habitants, però insisteixe­n que som molt lluny dels 50 casos fixats.

“Continuen sent xifres molt elevades que ens impedeixen de suavitzar les mesures més del compte, perquè si hi ha un rebrot el nivell d’ocupació de llits serà excessiu perquè el sistema l’aguanti”, explica per enèsima vegada el director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, Fernando Simón.

La incidència acumulada mitjana és de 294 casos per 100.000, lluny dels 50 òptims

 ?? JUAN MEDINA / REUTERS ?? L’Amalia, de 96 anys, resident del centre de gent gran El Viso, de Madrid, abans de rebre la vacuna
JUAN MEDINA / REUTERS L’Amalia, de 96 anys, resident del centre de gent gran El Viso, de Madrid, abans de rebre la vacuna
 ?? EUROPA PRESS / EP ?? Fernando Simón
EUROPA PRESS / EP Fernando Simón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain