La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barris extrems, vots coincident­s

Llums i penombres electorals de cada formació política a Barcelona

- RAMON SUÑÉ / SILVIA ANGULO

Més enllà de situarse en cotes elevades, als dos extrems de la serra de Collserola, els barris de Pedralbes i Torre Baró, en termes econòmics, socials i urbanístic­s, s’assemblen com un ou a una castanya. El primer és el de més renda per càpita de tot Barcelona. Torre Baró, en canvi, és el tercer més pobre de la ciutat (només els veïns de Ciutat Meridiana i Vallbona tenen menys recursos). Tot i això, el comportame­nt electoral d’aquests barris extrems presenta històricam­ent enormes semblances. Una anàlisi dels resultats de les últimes cinc eleccions celebrades a la capital catalana –dues autonòmiqu­es, dues generals i unes municipals (no considerem les europees celebrades el 26 de maig del 2019, coincidint amb les últimes locals)–, demostra que a Pedralbes i Torre Baró, als quals es podria afegir les Tres Torres, el segon barri més ric, és on Ciutadans, el Partit Popular i, més recentment, Vox aconseguei­xen els seus millors registres. A ERC i la CUP els passa el contrari, mentre que els socialiste­s, forts a Nou Barris, com també els comuns, tenen un baix predicamen­t a Pedralbes.

La comparació de resultats demostra que, en línies generals, en aquests barris l’eix nacional pesa més que no pas el social a l’hora de votar. També crida l’atenció que, invariable­ment, ERC construeix­i la seva solidesa a Barcelona a partir d’una poderosa base electoral en zones de classe mitjana i d’una forta identitat de barri (la Barcelonet­a, la Vila de Gràcia, el Poblenou, Sants...), que JxCat continuï sent important en feus benestants de l’antiga CiU com Sarrià o la Dreta de l’Eixample, i que els comuns d’Ada Colau mantinguin, tot i que amb alts i baixos en la seva relació, un idil·li estable amb els dos barris amb menys població de la ciutat, els de la Clota i la Marina del Prat Vermell.

Si s’observen els resultats de les cinc últimes eleccions a Barcelona, sense incloure les europees, s’aprecia que el comportame­nt electoral per barris sol seguir sempre la mateixa tendència 3 de millors resultats

Resultats en percentatg­e de vot

Pedralbes i les Tres Torres són els seus punts negres

FONT:

El PSC ha tingut els seus millors resultats a Ciutat Meridiana i Trinitat Vella en l’últim cicle electoral...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain