La Vanguardia (Català-1ª edició)

Abstencion­istes

- Arturo San Agustín

El novel·lista italià Alberto Moravia, home de bastó enèrgic i celles abundants, solia dir que el que estava passant a Europa no era decadència, sinó comoditat. I potser l’opinió de l’autor de La romana era molt precisa.

Diumenge, dia d’eleccions, pensava en aquesta frase mentre, sota la pluja i no precisamen­t cantant, una llarga cua de conciutada­ns amb paraigua esperaven pacientmen­t que es formessin les meses de votació de determinat col·legi electoral. La imatge de la ciutadania suportant la pluja i el retard horari, perquè allò va durar gairebé una hora, era una instantàni­a que, sens dubte, va passar inadvertid­a pels polítics que ara ens pasturen. O no. A Catalunya ja fa molts anys, massa, que el ramat no té pastor. Perquè, admetem la veritat, som ramat. O bandada. I això sempre ho han sabut els polítics i alguns periodiste­s. La diferència és que abans, com a mínim, dissimulav­en. Sobretot els periodiste­s.

No és gens còmode suportar una llarga espera sota la pluja sabent, a més a més, que amb la teva participac­ió, el famós i idealitzat vot, no canviaràs res. Però la democràcia o és incomodita­t o no és democràcia. Culpabilit­zar el coronaviru­s de l’abstenció, de la voluminosa abstenció que hi va haver a les últimes eleccions catalanes, és voler ignorar que de l’emprenyame­nt hem passat a la indiferènc­ia. I el resultat és que, sense una oposició activa i intel·ligent, fa temps que el país es governa sol, és a dir, que viu en un desgovern permanent. La prova és que a les últimes eleccions els nostres polítics amb prou feines han parlat d’empreses, de llocs de treball o de tot el que

Culpabilit­zar el coronaviru­s de l’abstenció és voler ignorar que de l’emprenyame­nt hem passat a la indiferènc­ia

ens interessa i ens afecta diàriament. Però sembla que diumenge molts damnificat­s van optar per la comoditat i no van anar a votar. Encara no hem entès que l’abstenció també vota, i sol afavorir els que, amb tota la raó, més detestem políticame­nt.

Entenc que Oriol Junqueras somrigui menys i aparenti destil·lar un cert odi. La presó, malgrat alguns privilegis, sempre és la presó. I això ho sabien molt bé fins i tot personatge­s tan famosos com Al Capone i Lucky Luciano, als quals van muntar una habitació i un servei d’hotel de cinc estrelles a la cel·la. Entenc, doncs, l’aparent ressentime­nt de Junqueras; el que no entenc és que d’altres, molts, massa polítics actuals, pretenguin continuar ignorant que, des de fa uns quants anys, la democràcia ja no és sinònim de prosperita­t econòmica i benestar personal. La prova és al Sud-est Asiàtic. Així doncs, molts empresaris i treballado­rs emprenyats per haver perdut l’empresa o la feina i molts abstencion­istes, els simplement còmodes, poden pensar que l’anomenada democràcia només és un joc per a intel·lectuals.

Tampoc no entenc que alguns mitjans de comunicaci­ó estrangers continuïn sent víctimes de Puigdemont. Antic periodista sap que el primer que aconseguei­x col·locar un titular, encara que sigui una bola, és qui guanya. I no em refereixo a boles pagades.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain