La Vanguardia (Català-1ª edició)

EMPRENEDOR­IA

Sandra Granada és una de les mentores del nou programa municipal de Barcelona per empoderar les dones en situació de precarieta­t

- JESÚS SANCHO

Sandra Granada és una dona lluitadora. Amb 44 anys ha viscut moltes vides en què ha caigut i s’ha aixecat una vegada rere l’altra. Natural de Colòmbia, va arribar a Espanya fa 18 anys per buscar un futur millor. Treballava com a perruquera en residèncie­s, però la crisi econòmica anterior a la covid la va afectar molt. Es va quedar a l’atur, i va tocar fons. Es va veure obligada a ocupar un habitatge durant un any i mig i, sense feina, va caure en una depressió. Va treure forces d’on no s’imaginava que en tenia per no llançar la tovallola. Va conèixer el programa municipal Dones Amunt d’empoderame­nt de dones en situació de precarieta­t, i es va poder formar i va poder trobar feina a través de Barcelona Activa. També ha construït una nova llar gràcies a un lloguer social al barri del Bon Pastor.

“Al grup amb les altres dones ens sentim escoltades i respectade­s. L’experiènci­a ha estat magnífica. Sento que he tornat a néixer”, reconeix emocionada. Durant un any va estar treballant d’operària de neteja, però una malaltia la va obligar a estar de baixar. Després de ser reconeguda amb una discapacit­at d’un 35%, el seu pròxim repte és trobar un ofici adaptat a les seves necessitat­s actuals.

“La meva vida ha fet un altre gir, però ara em sento més forta”, assegura. De fet, la Sandra no s’ha quedat de braços plegats, i ha volgut ser mentora a la nova edició del projecte per ajudar altres dones que estan en una situació de vulnerabil­itat.

Ahir es va convocar una sessió de treball a l’Ajuntament de Barcelona per perfilar-ne els últims detalls amb el personal tècnic i el grup de mentores voluntàrie­s, com Ester Ochoa.

“Tinc 65 anys, i m’agradaria ajudar altres dones que han viscut situacions difícils com les nostres o pitjors. Vull que vegin que sí que es pot tirar endavant”, assegura. Malgrat que difícilmen­t es preveia que arribés una pandèmia com l’actual, aquesta experiènci­a també l’ha ajudat a plantar-li cara. “Amb aquesta crisi sanitària he estat més preparada. Ara sé quins recursos tinc a l’abast i on m’he de dirigir, i hem creat una xarxa entre nosaltres”, afegeix.

La primera edició va ser una prova pilot desenvolup­ada entre el 2018 i el 2019 en què van participar 53 dones en diferents grups dels barris del Bon Pastor, el Carmel, Sants i la Verneda. Al final del programa, un 57 per cent de les participan­ts havien millorat la seva situació laboral. Disset van trobar feina, cinc havien començat a formarse i onze havien començat a definir el seu projecte profession­al propi, detallen fonts municipals.

“Ens trobem amb dones enfonsades, amb l’autoestima baixa. L’objectiu principal d’aquest projecte no és la inserció laboral, sinó donar-los les eines i els recursos per promoure’n l’empoderame­nt i millorar-ne la situació de manera autònoma”, explica Elena Herranz, tècnica de la direcció de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps de l’Ajuntament. “Es crea un espai una persona dependent, així com la cobertura del transport públic per desplaçar-se a les sessions.

Aquesta iniciativa s’emmarca en l’estratègia impulsada per l’Ajuntament de Barcelona contra la feminitzac­ió de la pobresa i la precarieta­t. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI considera que “garantir les condicions materials de les dones passa per combatre la precarieta­t econòmica, laboral i de temps”. Sandra Granada ho sap prou bé.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain