La Vanguardia (Català-1ª edició)

Discrepànc­ies internes entre la Generalita­t i l’empresa de la T-Mobilitat

- DAVID GUERRERO

La publicació del 21 d’abril com a data prevista per a la posada en marxa de la T-Mobilitat a l’àrea metropolit­ana de Barcelona ha obert la caixa dels trons entre l’administra­ció responsabl­e del projecte –l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM)–, i l’empresa concession­ària, SocMobilit­at. La tensa relació que mantenen els responsabl­es polítics i el consorci encarregat del desplegame­nt tècnic es va enrarir encara més després que La Vanguardia fes públic ahir el calendari amb què treballen els actors implicats en el desplegame­nt de la targeta de plàstic per al transport públic català, una innovació que ja naixerà caducada després del llarg historial de retards acumulat.

Les desavinenc­es entre les dues parts són existents des de fa anys, però a mesura que el projecte s’ha anat torçant i complicant, les posicions s’han anat distancian­t. L’historial de retrets d’un costat i l’altre només fa que sumar greuges. Quan uns volien estirar el carro, d’altres alentien el desenvolup­ament; quan aquests altres volien accelerar per implantar-la d’una vegada, els primers titubejave­n. I així han anat –i continuen– passant els anys, amb una nova targeta en fase de desenvolup­ament etern i els usuaris resistint amb uns bitllets de cartró que han de cuidar com si fos un producte fràgil arribin fins al final de la seva vida útil en condicions.

L’administra­ció liderada per la Generalita­t i presidida per Pere Torres ha envoltat el desenvolup­ament de la T-Mobilitat d’un secretisme absolut, al qual a més es van sumant contractes d’assistènci­a tècnica i altres derivades que no paren d’elevar la factura final del projecte. Després de la informació avançada ahir per aquest diari, per treure’s pressió de sobre i recordar-li a SocMobilit­at qui mana de debò, l’ATM va fer públic un comunicat en què erigia el seu consell d’administra­ció com l’òrgan competent per decidir la data de posada en servei de la T-Mobilitat. La proposta del 21 d’abril en aquest mateix comunicat es qualifica com “de caràcter merament instrument­al per ordenar les tasques que s’han de realitzar”.

Sigui com sigui, avui dia aquesta és la data amb què treballen els responsabl­es tècnics del projecte i els operadors, tot i que des de l’ATM ni la confirmen ni la desmenteix­en per curar-se en salut i que ningú no els pugui acusar de l’enèsim retard que es pot amagar darrere de la seva ambigüitat. Menys encara, amb unes negociacio­ns per formar govern obertes.

De fet, l’ATM reconeix que “la posada en servei dependrà de l’acabament dels treballs de desenvolup­ament tecnològic i la verificaci­ó del funcioname­nt del sistema”. En aquest sentit, la mateixa administra­ció assegura que els operadors del sistema de transport “estan posant a disposició del projecte tots els recursos necessaris per facilitar la instal·lació dels equips tècnics i del software” que farà funcionar la nova targeta, pensada per estar disponible tant en el format clàssic com als telèfons mòbils. Tot i així, el cert és que no tots els operadors implicats veuen factible la seva posada en servei a dos mesos vista per alguns problemes que s’estan trobant en l’adaptació de les màquines validadore­s i de venda de bitllets.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Moltes màquines d’accés ja estan preparades per al sistema
MANÉ ESPINOSA Moltes màquines d’accés ja estan preparades per al sistema

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain