La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cuina del delta de l’Ebre

Casa Nuri, empremta de quatre dècades entre fogons

- RECOMANEM

És innegable la idiosincrà­sia particular de les terres del Delta. Aquesta enorme plana verda que els arrossars converteix­en en un immens camp de golf, regat per innombrabl­es canals i solcs, produeix un quinze per cent de l’arròs espanyol.

Quan fa més de quaranta anys l’afluència de turistes nacionals que anaven a la zona es va fer notable, Núria Puell, mare de l’actual propietàri­a del restaurant Casa Nuri, va pensar que els profunds coneixemen­ts de cuina que havia adquirit a l’illa de Buda es podien rendibilit­zar muntant un xiringuito per donar menjar als visitants que arribaven a un lloc on no hi havia cap infraestru­ctura turística. Així, en col·laboració amb la seva filla Núria, van crear un petit i senzill restaurant berenador a la vora de l’embarcador.

Després d’aquells durs començamen­ts, l’exitós resultat va ser tal que el restaurant no només es va fer petit, sinó que, a més, va donar lloc a una activitat de creuers turístics pel Delta.

Núria González Puell, actual titular del restaurant, és una dona admirable. El seu coratge emprenedor no ha disminuït amb el temps; l’èxit ha incentivat el seu ànim i avui continua al peu del canó, atenent al telèfon les reserves i, juntament amb la seva filla Sara, rebent a la porta els

Delicioses ortigues de mar, senzillame­nt fregides, amb tota l’aroma del medi de què procedeixe­n. Arròs de crancs blaus i, sobretot, la caldereta amb fons d’arròs. Abundant graellada de marisc sobre un llit d’arròs a banda, que constituei­x un menjar esplèndid. Decorticar l’abundant marisc demana temps, o sigui que és millor reservar l’arròs perquè no es quedi fred quan arribi l’hora de dinar.

Si us ho podeu permetre, gaudiu de les excel·lents angules del Delta.

Davant la terrassa hi ha el moll d’on parteixen les barques que fan l’interessan­t creuer pel Delta. que venen a les seves taules.

La cuina que s’hi fa és pur reflex dels productes i tradicions culinàries de la zona. L’arròs constituei­x la columna vertebral de la carta. Partint de l’excel·lent arròs bomba, destaca l’exuberant caldereta amb fons d’arròs.

Però no només d’arròs viu l’home, perquè Paco Llorente, xef de la casa, treballa entre fogons cuinant excel·lents navalles, gambes, els millors llagostins, anques de granota i anguiles, a més de sublims ortigues de mar fregides que, són pura delícia.

Aquesta època de l’any es pot gaudir d’una de les menges més emblemàtiq­ues i valorades de la zona: les angules, que són capturades a pocs metres del restaurant per algun dels 300 pescadors autoritzat­s a fer servir bussons.

En fi, cuina amb l’empremta dels productes que la integren tractats amb el saber fer que donen quatre dècades d’experiènci­a entregada.

 ?? C.N ?? L’atenció acurada és una de les caracterís­tiques d’aquesta casa familiar
C.N L’atenció acurada és una de les caracterís­tiques d’aquesta casa familiar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain