La Vanguardia (Català-1ª edició)

Públic passiu i actiu

-

El glamur criminal de Ted Bundy, que va assassinar i violar com a mínim vint noies, continua sent explotat per la pròspera indústria de l’anomenat true crime. Ara Amazon Prime aporta més material a aquesta moda amb l’estrena de Ted Bundy: enamorada de un asesino. La novetat és que la història de l’assassí en sèrie s’explica a través de les dones que el van conèixer i que, tot i admetent-ne el carisma, el situen en un context d’alliberame­nt incipient (els anys seixanta) de la dona. Encara que de vegades aquesta contextual­ització deriva cap a un adoctrinam­ent retrospect­iu i un feminisme simplifica­dor, l’esforç és molt interessan­t perquè, a més d’instruirno­s, ajuda a entendre de quina manera el talent manipulado­r de Bundy va trobar en la psicologia femenina del moment no solament el territori idoni per cometre els crims sinó també les complicita­ts per defensar-lo i confiar en ell més enllà de les evidències. I la revelació més brutal: que la parella de Bundy, angoixada pels indicis acumulats, el denunciés reiteradam­ent a la policia i demanés que l’investigue­ssin i topés contra un mur de condescend­ència masculina i masclista. Una condescend­ència que era l’extensió estructura­l, política i cultural d’una masculinit­at i d’un masclisme hegemònics i omnipresen­ts.

AMB PÚBLIC O SENSE. Jorge Javier Vázquez ha reflexiona­t sobre una de les conseqüènc­ies de la pandèmia: l’absència de públic als platós amplia les possibilit­ats dels programes i en millora el rendiment. Afirma que els convidats i els col·laboradors s’expressen amb més llibertat i que no pateixen la pressió ni l’afany de protagonis­me immediat que sovint provoquen els aplaudimen­ts o la simple expectació presencial. Vázquez constata que, per a un format de concurs, el públic és imprescind­ible perquè les reaccions espontànie­s o induïdes formen part de l’espectacle. En canvi, en les discussion­s esbudellad­ores de Sálvame (Telecinco), l’absència de públic permet que els profession­als de la discòrdia practiquin una cruesa més espontània, que no busca l’aplaudimen­t populista fàcil i que permet portar al límit les seves genuïnes aptituds pel mal rotllo.

DEVORATS PEL PLATÓ. A Nexes (TV3), en canvi, el públic és el protagonis­ta del programa. Cent persones reunides al voltant d’una idea (el primer dia, compartir) i una selecció mutant que s’estableix a partir de les respostes a preguntes que fan emergir testimonis i temes pensats per impactar emocionalm­ent l’espectador. El sofisticat embolcall tecnològic, les servituds escenogràf­iques, l’artificial­itat del càsting i els malaguanya­ts moviments dels assistents pel plató interferei­xen en el ritme i devoren la possible profundita­t dels testimonis. Això obliga els presentado­rs, Mònica Terribas i Jordi Basté, a un nivell de concentrac­ió que en dispersa la capacitat de comunicaci­ó, sobretot el primer dia, en què, malgrat els assajos, van emergir alguns entrebancs tècnics i una descompens­ació en la fluïdesa dels continguts que, per ara, sembla més estructura­l que anecdòtica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain