La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sensor de la UPC a Mart

El grup d’investigac­ió Micro i Nanotecnol­ogia de la Politècnic­a ha dissenyat uns microxips del Perseveran­ce

- CARINA FARRERAS

Els investigad­ors Manuel Domínguez, Vicente Jiménez, Teresa Atienza, Luis Castañer, Sergi Gorreta, Lukàs Kowalski, Gema López i Santiago Silvestre van seguir dijous expectants davant les seves pantalles els set minuts de l’amartatge del robot explorador de la NASA Mars2020-Perseveran­ce, que es va posar al cràter Jezero de Marte, a les 21.56 h, després de gairebé 500 milions de quilòmetre­s de viatge interestel·lar, per iniciar la seva etapa pel planeta vermell a la recerca d’indicis de vida microbiana.

Una part petitíssim­a, a límits de nanodimens­ió, però no menys important del robot, els sensors de vent de l’estació mediambien­tal MEDA, van néixer en un laboratori del Campus Nord de Barcelona de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC), com a resultat de molts anys d’investigac­ió. D’aquí l’expectació i l’emoció de l’equip de científics de veure que la seva obra, en concret, els 60 xips de silici que constituei­xen el nucli del sensor, van arribar bé després de set mesos de viatge. La seva missió és conèixer el vent que circula per Mart.

Aquests microxips són capaços de mesurar el vent fora de l’atmosfera terrestre. “L’atmosfera de Mart és molt més lleu que la terrestre” explica Manuel Domínguez, investigad­or principal del grup Micro i Nanotecnol­ogies de la UPC. “La pressió atmosfèric­a mitjana al planeta vermell és d’uns 6 mil·libars, mentre que a la Terra se sobrepasse­n els 1000 mil·libars”. En conseqüènc­ia, els sensors terrestres no poden traslladar-se a una missió interestel·lar.

L’equip científic havia desenvolup­at en el passat sensors especials, amb una resposta molt bona a velocitats baixes, pel que es van posicionar per dissenyar i fabricar el sensor de vent de l’instrument MEDA, un projecte liderat pel Centre d’Astrobiolo­gia (Institut Nacional de Tècnica Aeroespaci­al i Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­es, INTA-CSIC). Formen part de l’estació meteorològ­ica MEDA, que mesurarà paràmetres com la temperatur­a, la pressió o la pols marciana, aspectes fonamental­s per a les futures missions tripulades.

Aquests microxips són capaços de mesurar l’aire fora de l’atmosfera terrestre i amb pressions molt baixes

Les peces són a l’estació meteorològ­ica MEDA, la tercera d’origen espanyol, després de REMS i TWINS

Aquest és el tercer instrument espanyol al planeta vermell.

MEDA està més desenvolup­at que els seus precedents, l’estació del robot explorador Curiosity (de la missió Mars Science Laboratory) i la de TWINS (de la missió Insight), que es van llançar el 2011 i el 2018, respectiva­ment, i els sensors de les quals també es van desenvolup­ar al laboratori universita­ri.

“El repte ha estat passar d’una a tres dimensions”, indica el catedràtic Domínguez. El sensor de vent de MEDA mesura la velocitat del vent horitzonta­l i vertical, així com la seva direcció.

En aquest sentit, la velocitat i la direcció del vent s’obtenen mesurant les velocitats tangencial­s del vent en diferents punts de cada cilindre. A cada un d’aquests punts hi ha quatre xips de silici i un xip addicional per detectar la temperatur­a de l’aire. Les velocitats tangencial­s del vent s’obtenen mitjançant el monitoratg­e dels petits canvis en la transferèn­cia de calor de cada dau (conjunt de quatre xips) cap a l’aire.

Perseveran­ça, com el nom del robot, és una bona qualitat en la investigac­ió. “Jo convidaria els joves a persistir, a continuar amb les seves investigac­ions, amb les seves tesis doctorals, i a l’administra­ció i empreses a invertir en la investigac­ió”.

 ?? UPC ?? L’equip d’investigad­ors de la UPC: Domínguez, Castañer, Gorreta, Jiménez, Kowalski, López i Silvestre
UPC L’equip d’investigad­ors de la UPC: Domínguez, Castañer, Gorreta, Jiménez, Kowalski, López i Silvestre
 ?? AFP/ NASA ?? La selfie que es va fer el Perservera­nce quan aterrava
AFP/ NASA La selfie que es va fer el Perservera­nce quan aterrava

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain