La Vanguardia (Català-1ª edició)

Magnetoter­àpia i dieta macrobiòti­ca són oficialmen­t pseudoterà­pies

Els informes de les agències sanitàries conclouen que res no n’avala l’eficàcia

- BARCELONA

El Pla per a la Protecció de la Salut davant les pseudoterà­pies que es va posar en marxa a l’últim govern socialista ha fet els primers passos. La magnetoter­àpia estàtica, la dieta macrobiòti­ca, el massatge tailandès i la sanació espiritual activa no tenen cap mena d’aval científic que doni suport a l’eficàcia i la seguretat. I per aquest motiu no es recomana utilitzar-les amb finalitat sanitària, malgrat que no se’n valora l’ús per a finalitats de cap altre tipus.

Són les primeres quatre pràctiques amb voluntat terapèutic­a que queden classifica­des com a pseudoterà­pies a partir dels informes de la Xarxa Espanyola d’Agències de Tecnologie­s Sanitàries i Prestacion­s del Sistema Nacional de Salut (RedETS). Ja estan preparats sis informes més en procés de revisió externa. Es tracta de l’anàlisi de l’evidència científica atribuïble a l’acupuntura per tractar dolor crònic no oncològic d’origen musculoesq­uelètic; la teràpia floral; el ioga en condicions clíniques selecciona­des; la musicoterà­pia en la reducció de l’ansietat, l’estrès i la depressió; la reflexolog­ia podal, i el mètode Pilates en condicions clíniques selecciona­des.

El pla que lideren els ministeris de Sanitat i de Ciència i Innovació pretén proporcion­ar informació veraç i rigorosa perquè la societat pugui diferencia­r pràctiques que realment han pogut provar la seva eficàcia i la seva seguretat a l’hora de tractar o curar malalties i les que no.

Per exemple, sobre el massatge tailandès, l’informe arriba a la conclusió que l’ús en el dolor lumbar, en l’osteoartri­tis de genoll, en la cefalea tensional crònica, en la neuropatia diabètica o l’espasticit­at per patologia neurològic­a no és millor en cap cas que els tractament­s habituals. En general són ben tolerats pels pacients, però amb prou feines hi ha estudis sobre complicaci­ons i efectes adversos associats amb la seva aplicació, “de manera que no es pot descartar el risc de complicaci­ons”.

Sobre la dieta macrobiòti­ca, que es defineix com “una forma d’alimentaci­ó basada en el principi del yin i el yang, que busca l’equilibri físic i emocional”, amb aliments orgànics, vegetals i integrals, els investigad­ors conclouen que “no hi ha prou informació que permeti saber-ne l’eficàcia en la millora o el control de malalties ni sobre la seguretat”.

La magnetoter­àpia estàtica utilitza camps magnètics generats per imams per augmentar les capacitats regenerati­ves. La conclusió és que no demostra que l’ús alleugi el dolor de qualsevol tipus, de manera que no s’aconsella per tractar-lo. A favor té que, malgrat que no serveixi, no fa mal, tret d’efectes adversos menors pel contacte cutani amb els imams.

La curació espiritual activa, fide nalment, “no es pot considerar terapèutic­a per a cap indicació”.

La llista inicial de possibles pseudoterà­pies per aclarir sumava 139 títols. El pla actualment, segons la informació facilitada pel Ministeri de Ciència i Innovació, a més dels quatre informes emesos i els sis que estan en revisió, treballa en 20 tècniques i pràctiques disponible­s més en aquests moments com a formes d’atenció sanitària.

La idea, a més que la població tingui informació rigorosa sobre en què consisteix i què l’avala i què no en cada cas, és que es puguin prendre mesures de protecció concretes. Aquests informes podran ser utilitzats per les diferents autoritats sanitàries de cada comunitat per prohibir o limitar publicacio­ns i actes, per exemple. Però també podrien suposar canvis normatius, cosa a què aspirava l’anterior ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo: que totes les pseudoterà­pies quedin fora tant dels serveis sanitaris com de la formació università­ria.

L’octubre passat 2.750 firmes de metges, científics i divulgador­s 44 països demanaven en un manifest que la Comissió Europea (CE) i els diferents països legislessi­n contra les medicines alternativ­es. “Siguem clars: les pseudocièn­cies maten. I no només això, sinó que són practicade­s amb impunitat gràcies a lleis europees que les protegeixe­n”, deia el manifest.

El Pla de Sanitat i de Ciència i Innovació també exclou el massatge tailandès i la sanació espiritual

El principal escull en l’avaluació és, en general, la falta d’estudis sobre resultats i seguretat

“Les lleis europees que protegeixe­n i emparen l’homeopatia són inadmissib­les en una societat cientifico­tecnològic­a que respecta el dret dels pacients a no ser enganyats”, deien els firmants. I reclamen que Europa legisli “per frenar les pseudoterà­pies perquè no són innòcues i provoquen milers d’afectats”.

 ?? ELVIRA URQUIJO A. / EFE ?? Segons l’anàlisi de la RedETS, els camps magnètics d’aquests aparells no són útils contra el dolor
ELVIRA URQUIJO A. / EFE Segons l’anàlisi de la RedETS, els camps magnètics d’aquests aparells no són útils contra el dolor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain