La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alerta pel mal de la llengua blava de 2.600 vaques a la Mediterràn­ia

- JOAQUIM ELCACHO

Més de 2.600 vaques, toros i vedells vaguen des de fa mesos per la Mediterràn­ia a bord de dos vaixells de càrrega afectats per la malaltia coneguda com a llengua blava (malaltia vírica que afecta els remugants, no contagiosa per als humans), sense que cap port n’accepti l’acollida ni cap autoritat internacio­nal hi intervingu­i.

La precària situació del bestiar transporta­t als vaixells Elbeik (amb bandera de Togo) i Karim Allah (Líban) ha estat denunciada per Animal Welfare Foundation (AWF) i Eurogroup for Animals (EfA). L’alerta internacio­nal ha rebut el suport a Espanya d’organitzac­ions com la Faada.

Els vaixells de càrrega implicats han fet escala els últims mesos als ports de Tarragona i Cartagena. Malgrat que els animals procedeixe­n d’altres països i no han estat en contacte directe amb aquests ports espanyols, AWF, EfA i la Faada coincideix­en a “instar les autoritats espanyoles competents a investigar aquests dos casos i trobar una solució immediata per als animals que encara estarien a bord dels vaixells”. Les entitats de defensa dels animals demanen de manera paral·lela “a la Comissió Europea que intervingu­i en suport de les autoritats espanyoles en la solució de qualsevol problema administra­tiu i burocràtic relacionat amb aquests dos casos”.

Eurogrup for Animals detalla que el vaixell Elbeik va salpar de Tarragona al desembre i va arribar a Trípoli (Líbia) el 10 de gener del 2021. Com que els 1.776 bovins que transporta­va i que havien de ser sacrificat­s per al consum humà estaven afectats per la malaltia de la llengua blava, les autoritats de Líbia no van permetre el desembarca­ment dels animals.

L’Elbeik va sortir del port libanès amb la càrrega al complet 15 dies després d’arribar. A partir d’aquell moment el vaixell ramader va ser albirat a Lampedusa (Itàlia), Alexandria (Egipte) i Xipre,

on només es van descarrega­r alguns dels animals. Segons Animal Welfare Foundation, alguns animals encara continuen a bord i l’embarcació s’estaria quedant sense aliment per a ells.

L’organitzac­ió EfA indica que 895 bovins més a bord del vaixell Karim Allah també van ser rebutjats a Trípoli (Líbia) perquè suposadame­nt estaven afectats per la mateixa malaltia. Després que passés el mateix als ports tunisians, la càrrega completa va arribar a Augusta (Itàlia). Allà els bovins, després de més d’un mes de viatge, van ser descarrega­ts parcialmen­t”. El vaixell està ancorat a prop de Càller (Itàlia) i no se sap quants animals queden a bord.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain