La Vanguardia (Català-1ª edició)

La primera doctora en antro... què?

- BÀRBARA JULBE

Sant Cugat del Vallès

Aquell dia Paula Calvo (Barcelona, 1975) es va posar botes. “Hi havia un pam d’excrements de gos a terra i la pudor era terrible”, recorda. A la casa, de 70 m2, hi van trobar 67 gossos que convivien en condicions pèssimes amb el seu amo i la seva mare, d’edat avançada. Va ser el conegut cas Pontons, un dels vint-iquatre que va analitzar aquesta antrozoòlo­ga. En un altre habitatge, més de 170. “Et cau l’ànima als peus. Gossos ulcerats, prims, morts...”, lamenta.

Amb la seva investigac­ió, el primer estudi europeu sobre la síndrome de Noè, Calvo va determinar el perfil de les persones que pateixen un trastorn que els porta a acumular animals sense límit. Va posar llum davant una problemàti­ca no només de benestar animal sinó de salut pública i amb un rerefons mental.

Una anàlisi que va fer en ple camí de la seva professió. Antro... què? Li pregunten molts. La ciència que estudia les relacions entre humans i animals. Va arribar fins a aquesta disciplina després de començar biologia: no s’hi veia. Va continuar amb bioquímica i es va llicenciar però no volia estar en un laboratori. Va ser un accident molt greu d’una amiga seva, que va quedar paraplègic­a, el que li va fer pensar que un gos d’assistènci­a podia millorar el seu estat d’ànim.

És a dir, entrenar gossos amb finalitats terapèutiq­ues. I es va formar en etologia a la Universita­t Autònoma

de Barcelona (UAB) i va acabar en el departamen­t de psiquiatri­a cursant un doctorat en antrozoolo­gia. Va ser la primera espanyola doctorada en això.

“Quan veia que les famílies tenien un gos o un gat amb un problema de comportame­nt, era sovint perquè també hi havia un conflicte en les persones i en la seva dinàmica familiar. Alguna cosa passava i calia assumir-ho”, assegura Calvo. Aquest plantejame­nt, el com es relacionen els humans amb els animals, va ser el que la va impulsar a submergir-se en la seva especialit­at. Tot i que, en realitat, és més que una feina. El vincle afectiu amb els animals, a la Paula li ve de la seva infantesa. Ella era d’aquelles nenes que parlava amb la tortuga que tenia a casa. Li explicava els seus neguits i les discussion­s amb la seva mare. A més, tenien un gos, un gat i peixos. Li agradava acariciar el gos mentre estudiava. Amb els seus pares i el seu germà, se n’anaven tots junts –animals inclosos– a estiuejar a l’Escala, on tenien la seva segona residència. “Allà on anàvem nosaltres, venien ells. Els animals eren el meu refugi”, recorda.

Una empara sense prejudicis en la qual es reconforta­va quan no entenia res del que passava a casa. Per què la seva mare, per exemple, tancava amb clau la cuina o no la deixava anar amb els seus amics? I el pare, per què es vestia de qualsevol manera amb ganes de cridar l’atenció o què el motivava a anar sempre en contra de qualsevol norma?

La seva mare patia un trastorn esquizotíp­ic de la personalit­at, que es caracterit­za pel fet de tenir poques o cap relació propera i per malinterpr­etar les conductes dels altres, amb la qual cosa es desenvolup­a desconfian­ça cap a altres persones. El seu pare patia un trastorn límit de la personalit­at, que inclou una sèrie de problemes amb la imatge pròpia i amb allò que sents i penses sobre tu mateix, a més de dificultat per manejar les emocions. Els animals li aportaven serenitat. Sempre eren allà. Un dia, tot i això, la Paula va necessitar ajuda psicològic­a. “Tenia 13 anys i vaig tenir un bloqueig. Els meus pares em van portar a la psicòloga. Un àngel que

“Et cau l’ànima als peus: gossos ulcerats, prims, morts...”, lamenta la investigad­ora

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Paula Calvo passeja amb els seus tres gossos per un dels espais del parc de Collserola, a prop d’on viu la bioquímica
MANÉ ESPINOSA Paula Calvo passeja amb els seus tres gossos per un dels espais del parc de Collserola, a prop d’on viu la bioquímica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain