La Vanguardia (Català-1ª edició)

PAULA CALVO

Aquesta bioquímica especialit­zada en antrozoolo­gia, una disciplina que estudia la relació entre humans i animals, investiga la síndrome de Noè

-

em va donar eines per conviure amb aquella situació familiar després de fer-me veure que jo no tenia cap problema sinó els meus pares”, comenta.

Aquella psicòloga que tant de suport li va donar feia la consulta precisamen­t amb animals. “Em vaig obrir perquè em sentia còmoda amb un gos i un gat rondant per allà. Per a mi va ser l’inici de la teràpia amb animals. Estan demostrats científica­ment els beneficis psicosocia­ls que aporten”, indica.

Amb tot aquest bagatge, Calvo, que ara viu amb tres gossos i dos gats, assessora en refugis i també ajuntament­s, com el de Barcelona. Entre les seves últimes campanyes, n’hi ha una per impulsar l’adopció de gats entre gent gran que se sent sola. A més, dona suport tècnic a entitats dedicades a la teràpia assistida amb animals de companyia

El seu pròxim objectiu és dur a terme un estudi sobre la fatiga per compassió, una síndrome que suposa un risc per a tots els col·lectius dedicats a cura d’animals. En una investigac­ió anterior, va observar que a Espanya hi ha dos perfils de responsabl­es de gos: els pràctics i els emocionals. “Els que no es vinculen són els que tenen més risc d’abandonar-los”, adverteix aquesta investigad­ora científica.

De fet, moltes investigac­ions sobre antrozoolo­gia provenen dels Estats Units (on va néixer aquesta ciència) o països anglosaxon­s. Però Calvo, juntament amb altres profession­als, impulsa la creació de l’Institut Iberoameri­cà d’Antrozoolo­gia. A Espanya, un 49% de les llars té animals de companyia i el nombre d’animals de companyia triplica el de nens més petits de 15 anys, segons algunes estadístiq­ues. I l’antrozoolo­gia continua sent desconegud­a? Ara una mica menys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain