La Vanguardia (Català-1ª edició)

Planter de prodigis

L’Escuela Reina Sofía, on s’han format grans intèrprets, crea ara la càtedra de composició

- M. CHAVARRÍA

Tenacitat, constància, humanitat i excel·lència. Amb aquests quatre conceptes descriu el compositor colombià Marius Díaz la Escuela Reina Sofía, a què ha tingut accés com a alumne gràcies a les beques de la Fundació Santo Domingo de Bogotà. “Em considero un privilegia­t, qualsevol compositor de Llatinoamè­rica voldria estar a la meva pell”, afirma en una de les 25 cabines i 20 aules d’estudi de què disposa el centre per als seus 150 alumnes (de 30 nacionalit­ats). Unes condicions bastant úniques des que el centre va canviar d’emplaçamen­t el 2008, ara amb vista al parc que uneix el Teatro Real i el Palacio de Oriente...

Als 35 anys, Díaz és un dels quatre compositor­s que estrenen càtedra en una escola que s’ha distingit per la formació d’intèrprets al més alt nivell. D’aquí van sortir els integrants del Quartet Casals i el Quiroga, el pianista Arcadi Volodos o la violinista Leticia Moreno, que aquest cap de setmana és la solista convidada de l’OBC. Aquest conservato­ri privat de prestigi internacio­nal que va fundar la mecenes Paloma O’Shea el 1991 és responsabl­e, amb d’altres de què disposa el país, especialme­nt a Barcelona, de l’alt nivell d’estudis musicals de les últimes dècades.

Per al seu nou degà, el compositor i director d’orquestra valencià Òscar Colomina, que ha passat 20 anys a Londres com a professor de la Royal Academy of Music i director musical de la Yehudi Menuhin School, el que defineix la Reina Sofía és la voluntat de tenir el millor personal docent internacio­nal, i sobretot la individual­ització de l’ensenyamen­t.

“El que marca la diferència en el desenvolup­ament del talent en un ambient d’alt rendiment és la qualitat de les oportunita­ts per exercir les habilitats que s’estan desenvolup­ant. I aquesta qualitat es defineix perquè està molt ben ajustada respecte al nivell de l’alumne i el seu moment de desenvolup­ament”, explica. “Volem parlar de potencial més que de talent; en una audició no busquem la perfecció, sinó el potencial, la capacitat de desenvolup­ament. La casa hi és per ajudar la gent a créixer”.

“El meu somni? Tocar en una orquestra”. Qui parla ara és la jove Clara Marimon, estudiant de trompa nascuda a Tarragona. “La trompa és com el nexe d’unió de moltes parts d’una orquestra –diu–; uneix vents de metall i fusta, fins i tot els uneix amb la corda. És un instrument difícil; el so no procedeix només de bufar,

UNA ESTUDIANT DE TROMPA...

“El professora­t té un coneixemen­t molt profund i et demana que tinguis esperit crític”

sinó de tot el meu cos”. La Clara va començar els estudis de trompa a Tarragona, va continuar a Salamanca i allà va ser animada a aplicar a aquest centre d’excel·lència –on cada any entren 30 de les 500 sol·licituds–, per a la qual cosa va rebre una beca, ja que el curs costa 45.000 euros que es financen gràcies al model pioner de mecenatge que garanteix un 80% del pressupost anual (7 milions d’euros).

La seva gran il·lusió, afegeix, era tenir de professor el trompista croat Radovan Vlatkovic. “Jo era una fan girl. I no he pogut aterrar en un lloc millor. Aquí em sento acompanyad­a; sempre hi ha algú que t’escolta. El professora­t té un coneixemen­t molt profund i et demana esperit crític a l’hora d’interpreta­r, que sàpigues per què fas les coses”, conclou.

 ?? DANI DUCH ?? Una classe presencial de violí a l’Escuela Reina Sofía de Madrid
DANI DUCH Una classe presencial de violí a l’Escuela Reina Sofía de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain