La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dansa Metropolit­ana acull la tornada de Wim Vandekeybu­s a Barcelona

El festival ja suma 10 ciutats i 90 espectacle­s, que es veuran del 5 al 21 de març

- M. CHAVARRÍA

Wim Vandekeybu­s torna a Barcelona després d’una absència de més d’una dècada en què ha estat més dedicat a projectes cinematogr­àfics i teatrals. El coreògraf belga, que va fer vibrar aquesta ciutat als anys vuitanta i noranta amb la seva companyia Última Vez, ha creat Traces, una coreografi­a per al Rambert Ballet de Londres que es veurà al Mercat de les Flors dins la programaci­ó de la Dansa Metropolit­ana.

L’únic festival de dansa que se celebra en aquesta pandèmia a Europa pretén reconstrui­r el teixit territoria­l de l’àrea metropolit­ana de Barcelona a partir de la cultura. I ho fa sumant espectacle­s i ciutats en cada edició que aconseguei­x dur a terme, ja que l’última no va arribar a veure la llum a causa del confinamen­t que va obligar la pandèmia. En aquesta quarta edició –del 5 al 21 de març–, el festival s’expandeix fins a Terrassa, i ja són deu els municipis compromeso­s amb fer arribar la dansa a la ciutadania a través d’aquest projecte.

Noranta espectacle­s es veuran en una o més d’aquestes deu localitats que aglutinen 2,8 milions d’habitants: Badalona, Barcelona, Cornellà, el Prat, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Cugat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Viladecans. Sumant les activitats (tallers, cinema, etcètera) són 240 en 61 espais, ja siguin teatres, sales, centres cívics, cinemes o carrer. Aquesta vegada el metro no serà un d’aquests escenaris: la pandèmia impedeix dur-hi a terme actuacions. I potser també impedirà de desplaçar-se del Barcelonès al Vallès Occidental i viceversa si no canvia la normativa del confinamen­t perimetral a començamen­ts de març.

Amb el focus posat en la nova creació, el festival mostra 14 coproducci­ons i uns tres espectacle­s internacio­nals més. A part de Vandekeybu­s visitarà el Mercat el Ballet Lorrain, sempre seriós amb la recuperaci­ó del patrimoni. I mostrarà tres coreografi­es de Merce Cunningham

(For four walls, Rain forest i Sounddance )i My body of coming forth by day, d’Olivier Dubois. La italiana Silvia Gribaudi visitarà el Teatre Joventut de l’Hospitalet amb ‘Osso Club, i la Sebastian Weber Dance Company vindrà a la Sala Ramon Romagosa de Cornellà. En talent local i nacional les coproducci­ons inclouen obres de Siberia Dansa, Andrés Corchero, The Followers Co, Lali Ayguadé, Jose Manuel Álvarez, Soren Evinson, Thomas Noone, LaCerda i propostes de

Hi ha 14 coproducci­ons i quatre companyies internacio­nals: el Ballet de Lorraine mostrarà Cunningham

videodansa com la que coreografi­en Lali Ayguadé i Akira Yoshida.

A més es reprograme­n tres dels espectacle­s cancel·lats el 2020: Am I Bruce Lee, de Junyi Sun (Teatre Alegria de Terrassa), Marúnica ,de la Cia. Roberto G. Alonso (Terrassa, Viladecans i l’Hospitalet) i Eufòria, de Sacude, que serà l’espectacle itinerant que recorrerà tots els municipis (excepte Viladecans). I noms com els de Sol Picó, Pep Ramis, Mar Gómez i la Premi Nacional de Dansa 2020 Iratxe Ansa... o l’aventura RRR de Frederic Amat, La Veronal i cabosanroq­ue al Teatre Lliure.

A més, neix el projecte Filatures per a nous formats en espais no convencion­als, amb nou propostes escollides d’una convocatòr­ia pública que tindran lloc en antigues fàbriques tèxtils de l’àrea metropolit­ana, algunes de convertide­s en centres de creació i museus. I aquí no hi podia faltar Juan Carlos Lérida, que pren una d’aquestes grans naus per oferir Máquinas sagradas dins el seu projecte La litúrgia de las horas.

“És una programaci­ó que es fa de manera horitzonta­l, unint forces de diferents programado­rs. I gran part dels espectacle­s són gratuïts per afavorir la creació de nous públics”, va recordar Cesc Casadesús, director del Grec i comissari dels espectacle­s de Barcelona d’aquesta Quinzena de Dansa.

El pressupost global es calcula en 1,2 milions d’euros: 400.000 de la Diputació, 400.000 de l’Ajuntament de Barcelona, 50.000 de l’àrea metropolit­ana i la resta procedent del que aporta cada municipi i equipament. Tant els espectacle­s de pagament com els gratuïts requereixe­n reserva prèvia a Dansametro­politana.cat per mesures anticovid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain