La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pau Riba revisarà ‘Dioptria’ al Festival MUD de Lleida

La trobada de Música Dispersa té lloc del 12 al 15 de març

- PAU ECHAUZ Lleida

El Festival de Música Dispersa, popularmen­t conegut com a MUD, l’any passat va ser una de les primeres víctimes d’un virus descontrol­at que va alterar la vida i els costums i va malmetre l’edició número 14. Ara la trobada es reprograma per al cap de setmana del 12 al 15 de març a l’escenari del Cafè del Teatre de Lleida. Pau Riba obrirà el festival amb un concert amb el grup Mortimers en què revisarà un dels seus discos més emblemàtic­s i del qual es compleix mig segle, Dioptria. Riba havia d’haver obert el festival de l’any passat i el seu recital és una assignatur­a pendent per a un públic que es pregunta com sonaran avui, en un escenari pandèmic, els seus temes Noia de Porcellana, Taxista! o Ars erotica (Conxita Cases), cançons creades en un ambient tan diferent al d’avui.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va voler destacar que el MUD “és reconegut com un dels festivals més particular­s del territori, un aparador que projecta els nous camins que emprèn el folk modern amb el pas del temps i que es reivindica com a missatger intergener­acional, pont entre la tradició i la modernitat”. I és que ara el festival està organitzat per l’Ajuntament de manera exclusiva, mentre que Guerssen, els creadors, s’encarregue­n només de la direcció artística.

El dissabte 13 de març serà el

Tancaran la trobada els C.R.A.G., banda clàssica del pop espanyol coneguda pel seu ‘Señora azul’ del 1974

torn de Pigmy, que presentarà el seu exitós nou disc Manifestac­ión amb tota la seva banda. Des del 2007 Vicente Macià, exguitarra, cantant i compositor de Carrots té Pigmy com el seu projecte artístic en solitari. Fins ara ha editat dos discos: Miniaturas (2007, Junk Records), amb onze petites cançons cuidades fins a l’últim detall i inspirades en sons llunyans però ja clàssics, com els de Simon & Garfunkel, Cat Stevens o Kevin Ayers, i Hamsterdam (2014, Hurrah Música), un doble disc conceptual en què el músic presenta la seva obra més barroca i ambiciosa a través de joies d’orfebreria musical plenes d’arranjamen­ts i orquestrac­ions. Hamsterdam va rebre elogis de públic i crítica com un dels millors discos del 2014.

El MUD es tancarà diumenge amb una actuació que recupera un grup espanyol de gran categoria: Cánovas, Rodrigo, Adolfo i Guzmán. Corria l’any 1974 quan aquests músics van formar el quartet conegut pels seus noms o les seves sigles, C.R.A.G. Amb el seu folk-pop carregat d’harmonies vocals han estat comparats amb els mítics Crosby, Stills, Nash & Young. Els C.R.A.G. van llançar el 1974 el seu primer àlbum, Señora azul, que tot i que al seu dia va passar desaperceb­ut avui està considerat un dels millors discos espanyols del segle XX. Alguns dels seus temes, com el que dona títol al disc o Solo pienso en ti, són veritables himnes.

 ?? MUD ?? Pau Riba inaugurarà el festival amb un concert amb el grup Mortimers el 12 de març
MUD Pau Riba inaugurarà el festival amb un concert amb el grup Mortimers el 12 de març

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain