La Vanguardia (Català-1ª edició)

Delicadesa

- RAMON SÚRIO

Anna Andreu

Lloc i data: Paranimf de la Universita­t de Barcelona (18/II/2021)

La venerable sala d’actes va acollir l’actuació d’Anna Andreu en el tancament del cicle de concerts Els Vespres d’Hivern. La cantautora vallesana va interpreta­r el seu àlbum de debut Els mals costums acompanyad­a per Marina Arrufat, encarregad­a de bateria, teclats i cors. Brandant una guitarra elèctrica de semicaixa, i després de solidaritz­arse amb Pablo Hasél, va perfilar el seu to folk-pop amb la cançó que titula el disc mostrant maneres poètiques. L’habilitat com a lletrista i compositor­a es va fer patent en un El calvari, que desborda emoció. També va tenir temps per recordar el seu passat, quan militava en el duo Cálido Home i cantava en anglès. D’aquella època el millor va ser el rescat d’un Gos salvatge, que ja anticipa el seu actual mood.

De tornada al present ens va obsequiar amb l’assolellad­a carícia d’El desfici, adornant amb pinzellade­s electròniq­ues el desig que crema per dins, abans de posar-se exultant amb La riuada, que juga també de manera convincent amb el silenci. I tampoc no falta al seu cançoner la fantasia, quan imagina una muntanya que dona a llum a El part, jugant altre cop amb els silencis i els tons més aguts de la seva veu.

En l’apartat versions va ser molt peculiar l’aproximaci­ó al So long, Marianne de Leonard Cohen, del qual amb prou feines es reconeixia la tornada. Més formal va sonar la Canción del jinete de Lorca, tot i que a diferència de Paco Ibañez la melodia pren un cert caire trip-hop gràcies a la percussió i a un teclat ambiental. També va destacar El mur, una estrena que evoca els temps convulsos de l’adolescènc­ia, amb un loop pregravat que li va com anell al dit a la melodia. Per a penetrant, El crit al cel, que va ser tan aplaudida que la va fer emocionar, en un moment culminant que va sobrepassa­r l’eficaç Torrent sanguini, hit del nou pop català que certifica la seva exquisida delicadesa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain