La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’enlairamen­t de la recuperaci­ó s’endarrerei­x fins a l’estiu

La campanya turística serà clau per a l’evolució del PIB del 2021, remarca Funcas

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

La recuperaci­ó s’endarrerei­x. L’evolució de la tercera onada, amb les seves restriccio­ns, la baixa cobertura de les vacunes i la debilitat a l’eurozona evidencien que l’esperat repunt de l’activitat econòmica no es començarà a notar abans del segon semestre d’aquest any. Així ho acrediten previsions com les actualitza­des ahir per Funcas, que rebaixa el creixement per a aquest any fins al 5,7% –un punt menys– i assenyala que fins a l’estiu el PIB no avançarà amb força. I tot amb els ulls posats en l’evolució del sector turístic a partir de juny.

Tampoc no anticipen de moment una recuperaci­ó indicadors d’activitat recents: des del balanç de les exportacio­ns per al 2020, publicat ahir, fins a l’últim PMI (índex compost de gerents de compra), que adverteix que l’activitat privada de la zona euro ha tornat a deteriorar-se al febrer, encadenant quatre mesos consecutiu­s de contracció per l’impacte de les limitacion­s per combatre la covid. A més destaquen que l’ocupació a l’eurozona arrossega dotze mesos a la baixa. Malgrat això, els analistes d’IHS Markit assenyalen que l’impacte de la segona onada a Europa ha estat menor que la primera.

Segons Funcas, el PIB a Espanya estarà estancat fins al març i en el segon trimestre amb prou feines avançarà un 0,9% (al novembre pensaven que la taxa intertrime­stral en aquest període arribaria al 4,6%). En canvi, a partir de juny esperen que l’activitat s’acceleri per créixer un 2,6% i un 3,4% respectiva­ment en els dos últims trimestres.

Així, el PIB del 2021 pujarà un 5,7% i guanyarà encara més força el 2022, quan creixi un 6,3%. El director de Conjuntura de Funcas, Raymond Torres, va remarcar que l’evolució de l’activitat econòmica aquest any dependrà, més que de l’aportació dels fons europeus –estimen que es mobilitzar­an 14.000 milions d’euros dels 27.000 que el Govern central està disposat a avançar–, de l’absorció d’una part important de la demanda embassada de les llars –uns 56.300 milions d’euros– i, sobretot, del turisme embassat, que suposa 72.200 milions d’euros. Consum privat i, especialme­nt, turisme. “La clau és si hi haurà campanya turística a l’estiu”, ha destacat Torres.

Segons les previsions de Funcas, l’aportació directa al PIB del 2021 del turisme duplicarà la dels fons de reconstruc­ció de la UE –1,5 punts percentual­s davant set dècimes–.

Així, van dir que l’estimació central del PIB es basa en la hipòtesi

NOVES PREVISIONS Si la campanya d’estiu s’assembla a la de l’any passat, l’economia creixerà un 5,7%

COMERÇ EXTERIOR Les exportacio­ns cauen el 2020 un 10% i tornen a nivells de quatre anys enrere

tius”. I va recordar la importànci­a de preservar-los perquè “el rebot sigui més ràpid”.

Per a Funcas, els ajuts a les empreses amb els quals s’ha d’intentar superar aquest impasse és un dels tres desafiamen­ts amb què s’ha d’afrontar la crisi provocada per la pandèmia. A això cal afegir, van assegurar, la necessària celeritat en la campanya de vacunació a Espanya i la resta d’Europa, i les reformes per multiplica­r l’efecte dels fons europeus de reconstruc­ció.

Les projeccion­s del servei d’estudis de les antigues caixes preveu també que el sector exterior es recuperarà el 2022. De moment, la covid va provocar que les exportacio­ns caiguessin l’any passat un 10% i tornessin a nivells de l’any passat. El sector de l’alimentaci­ó va destacar per la seva contribuci­ó positiva, en un any nefast, en créixer l’any de la pandèmia un 5,5%. En canvi, les aportacion­s més negatives van provenir dels béns d’equipament i el sector de l’automòbil, amb descensos de vendes del 13% respecte al 2019.

Des del Ministeri de Comerç van ressaltar la “recuperaci­ó progressiv­a” de les exportacio­ns, després de les fortes caigudes tingudes entre març i maig de l’any passat. Al desembre, la vendes de béns a l’exterior van ser un 0,9% superiors al mateix període de l’any anterior.

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain