La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els conductors britànics d’Uber són “treballado­rs” i no “autònoms”

Una sentència dicta que tenen de dret a fer vacances i al salari mínim

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

El Tribunal Suprem d’Anglaterra i Gal·les, després d’una llarga batalla legal, ha dictaminat que els conductors d’Uber són “treballado­rs” i no “autònoms”, i per tant han de gaudir d’una sèrie d’avantatges laborals com el salari mínim i vacances pagades. La sentència és un cop per a l’empresa de San Francisco i pot tenir importants repercussi­ons per a tot un sector serveis cada vegada més revolucion­at pels avenços tecnològic­s.

Així com Uber pretén tenir les mínimes obligacion­s possibles amb els seus conductors, els jutges han determinat que la companyia controla la major part de la seva feina, els proporcion­a clients i imposa les tarifes que han de cobrar, “una posició de subordinac­ió i dependènci­a en què tenen poc o nul marge de millorar la seva situació econòmica a través de l’explotació de les seves capacitats profession­als”. La sentència destrueix l’argument de l’empresa que simplement “col·labora amb socis independen­ts autònoms”.

La reacció inicial d’Uber, que no para de tenir problemes legals al Regne Unit, és que el dictamen afecta tan sols els setze conductors que van presentar la demanda el 2016 i, segons els seus advocats, tenen dret a una compensaci­ó entorn dels 15.000 euros cada un. Però és una posició difícil de mantenir, ja que el mateix Tribunal Suprem ha advertit que “qualsevol intent de subscriure contractes artificial­s dissenyats per eludir les obligacion­s laborals de la companyia serà considerat il·legal i completame­nt nul”.

La conseqüènc­ia més lògica de la decisió judicial serà que Uber concedeixi als seus conductors el dret a les vacances i el salari mínim, i que repercutei­xi aquells costos addicional­s en el preu de les tarifes, la qual cosa farà el seu servei menys competitiu. Els tradiciona­ls taxis negres britànics –igual que els taxis oficials de molts altres llocs– fa anys que es queixen que l’empresa california­na incorre en competènci­a deslleial. El regulador dels serveis de transport a Londres ha suspès en dues ocasions la seva llicència al·legant raons de seguretat (l’última el 2019), tan sols perquè els tribunals la reestablis­sin en apel·lació. L’actual, aprovada l’any passat, té vigència fins a finals del 2025.

Només a la capital anglesa operen 45.000 cotxes d’Uber, més uns altres 40.000 a la resta del país, amb prop de sis milions d’usuaris. L’actual pandèmia ha atacat molt durament el sector, per la falta de turistes, el teletrebal­l, el tancament de cinemes, botigues i teatres, i l’absència d’espectador­s als estadis de futbol, amb els diversos operadors barallant-se pel repartimen­t de les engrunes. El centre de Londres i el districte financer semblen poblats fantasma, i no hi ha més que aixecar la mà perquè surtin taxis de totes les cantonades, quan abans sovint era difícil trobar-los.

La legislació laboral britànica distingeix entre “empleats”,

“treballado­rs” i “autònoms”. Els primers tenen més drets, com per exemple demandar l’empresa davant els tribunals per acomiadame­nt improceden­t o discrimina­ció. Els segons, grup en el qual la sentència situa els d’Uber, gaudeixen del salari mínim i vacances pagades. I els tercers són independen­ts i estan mancats de qualsevol d’aquells privilegis.

En el judici, els representa­nts legals d’Uber van afirmar que la companyia ja havia fet recentment importants concession­s als seus conductors, com una asseguranç­a de franc en cas d’accident o malaltia. Però els magistrats van dir que això era irrellevan­t i no afectava l’estatus legal dels seus “treballado­rs”. Un dels perills per a la firma és si, arran de la sentència, es produeix una allau de demandes, perquè és molt diferent pagar 15.000 euros per cap a 16 persones que a desenes de milers.

El dictamen judicial és molt significat­iu perquè va al fons d’un model de negoci cada vegada més generalitz­at en el sector serveis, que constituei­x el 80% de l’economia britànica, ha quedat al marge de l’acord comercial del Brexit, i desitja disposar de la màxima flexibilit­at en matèria de drets laborals per minimitzar costos. Un conductor d’Uber guanya a la Gran Bretanya prop de vint euros per hora que, sobre la base de treballar entre 35 i 45 hores, es tradueix en uns sis-cents euros a la setmana, més propines.

IMPACTE La sentència afecta tot un sector dels serveis basat en la flexibilit­at laboral

TARIFES La plataforma repercutir­à el cost de les noves obligacion­s i l’usuari pagarà més

 ?? FRANK AUGSTEIN / AP ?? Yaseen Islam, president de l’associació de conductors ADCU, després de conèixer la sentència
FRANK AUGSTEIN / AP Yaseen Islam, president de l’associació de conductors ADCU, després de conèixer la sentència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain