La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les mateixes disparitat­s es traslladen a la gestió de Rodalies a Lleida

-

En paral·lel FGC ha iniciat els tràmits per a la possible compra de deu nous trens amb què prestaria el servei de tren llançadora, equipats amb espai per a maletes i pantalles d’informació de les arribades i sortides, com els serveis exprés existents a Londres, Viena o Tòquio. El mes passat va publicar l’anunci previ a la licitació amb un concurs restringit per veure el possible interès que pot despertar al sector.

“Nosaltres ja podem fer-ho sense necessitat de comprar uns trens que ja tenim”, va etzibar Táboas ahir en l’acte de Foment del Treball. El president de Renfe va explicar que aquest any s’invertiran 133 milions d’euros en la compra de nous trens i que en el període del pla de Rodalies s’incorporar­an fins a un centenar d’unitats noves. Una mica més de la meitat de la nova flota es destinarà a la renovació d’un material rodant molt envellit i la resta servirà per incrementa­r serveis. Tot i que Táboas aquesta vegada va decidir passar-hi de puntetes, des de Renfe relacionen l’arribada dels nous trens amb la firma del contracte programa pendent amb la Generalita­t, en què s’ha d’establir l’acord entre l’administra­ció titular del servei i l’operador. Les negociacio­ns van començar molt bé però es van refredar fa mesos, i ara esperen aturades que es formi el nou govern a Catalunya.

Amb el pròxim executiu s’haurà de resoldre també el futur de Rodalies de Lleida. La Generalita­t ha dibuixat noves línies i n’ha encarregat la gestió a Ferrocarri­ls, que ha elaborat un pla per començar a operar d’aquí quatre anys, quan hagi comprat els trens que ho facin possible. Táboas va considerar que el projecte de millora era molt coherent sobre el paper però va defensar que si s’encarregué­s a Renfe en lloc dels FGC “es podria fer realitat en dos mesos i s’estalviari­en 50 milions d’euros”, ja que no caldria comprar més trens dels ja previstos al pla de Rodalies.

“Renfe és una empresa que és a Catalunya, que vol continuar sent-hi i que vol créixer”, va concloure Táboas, un plantejame­nt que es pot reforçar si s’executen les inversions promeses al pla de Rodalies, valorades en més de 6.000 milions d’euros en deu anys. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que va fer d’amfitrió a Macias i Táboas, els va instar a “començar a licitar i aplicar” i va reclamar que la gestió del servei es faci des del territori complint amb tot el que s’ha promès i amb una visió de quilòmetre zero.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain