La Vanguardia (Català-1ª edició)

Márquez aprèn a frenar-se

El campió no sap quan pujarà a la moto i només es planteja “tornar a divertir-se”

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Ha calgut esperar dos mesos i mig des de la tercera operació de l’húmer de dret (el 3 de desembre) per saber alguna cosa de l’estat físic i anímic de Marc Márquez, i dels seus plans per al 2021. De moment, 30 dies abans de l’inici del Mundial de MotoGP, el vuit vegades campió del món encara no sap quan tornarà a pujar a la moto. Ni es posa pressa. Ni s’exigeix lluitar pel títol... Els seus paràmetres han canviat en aquests set mesos –ja– lesionat.

“L’objectiu aquest any no és guanyar el Mundial, com hauria passat en una altra temporada. És diferent. L’objectiu és provar de gaudir un altre cop sobre la moto, anar pas a pas, mirar d’anar ràpid altre cop”, va dir el cerverí en la presentaci­ó via telemàtica del Repsol Honda, on té Pol Espargaró de nou veí.

Márquez no ha tornat a pujar a una moto des que el 25 de juliol va renunciar a córrer el GP d’Andalusia, només 4 dies després d’operarse de l’húmer que s’havia trencat a la primera cursa de Jerez, el dia 19. Des de llavors tres intervenci­ons en set mesos; una temporada sencera en orris. El nou Márquez, més esmolat en les faccions, s’ho pren d’una altra manera: amb calma.

“L’error va ser que una setmana després [de la fractura] vaig pujar a la moto i no tocava. Tampoc al cap de dues setmanes a Brno”, admetia el 93, que ha extret lliçons del seu calvari. Una, “que prenem massa riscos moltes vegades, i el més important no és tornar com més aviat millor”. Una altra: “De curses n’hi ha moltes; de cos, només un. No tenia aquest concepte al cap”.

És per això que Márquez, ara sí, ja no es posa data per tornar. Ho decidiran els metges. “No tinc ni idea de quan tornaré. El meu objectiu era ser al test del Qatar [10-12 març], però el metge diu que no. El següent, ser a la cursa de Qatar [28 març], dependrà de la revisió que em faran a mitjans de març. I si no és possible, a la segona [4 abril]. I si no, a Portimão [18 abril]. He de fer cas del cos. Soc optimista de pujar a la moto

Márquez no sap quan tornarà a pilotar; volia que fos als tests del Qatar, però els metges ho impedeixen

com més aviat millor, però no sé quan serà”, deia un Márquez que, malgrat els mals temps, veient que el braç infectat no millorava, “en cap moment” va pensar que “no tornaria a pilotar. Els metges d’aquí, els d’Àustria, els de la Ruber...

tots em deien que era qüestió de temps, perquè el nervi no estava afectat”.

Aquest renovat Márquez recarregat de paciència admet, fins i tot, que quan torni necessitar­à un temps. “No aniré al 100% el primer dia. Quan el metge em doni l’OK, primer l’os i els músculs han d’estar al 100%. Hauré d’agafar força al braç –ara està al 20%, només pot aixecar 2 o 3 kg–. Potser necessito dues curses o sis mesos per tornar a ser el mateix Marc. És una cosa que em cal entendre: no puc esperar ser el mateix a la primera cursa, des de la primera volta; tot té un procés”, s’ha conscienci­at. “El meu objectiu és ser el mateix d’abans, però no sé quan. Si ho aconseguei­xo ràpid, m’ajudarà a lluitar per podis i victòries; el normal seria que trigués”. I Honda li fa costat, com assenyalav­a Alberto Puig. “Trobarà la manera de ser encara Marc Márquez. Li donarem suport sempre al 100%”.

Davant l’absència del 93 durant un temps indefinit, a Pol Espargaró li tocarà portar el pes del desenvolup­ament de la moto i dels punts. Una exigència amb què ja comptava el pilot de Granollers davant el repte més gran en els seus vuit anys a la cilindrada reina.

“No em puc permetre un any provant d’adaptar-me a la moto sense cap resultat”, comentava, en al·lusió a Jorge Lorenzo, que va fracassar a l’equip. “Honda no ha pensat en mi per desenvolup­ar la moto; em vol guanyant i fent bons resultats”, reconeix Espargaró, conscient que l’RC213V és una muntura que ha devorat grans pilots, i amb la qual ningú –tret del Marc– no ha guanyat des de Pedrosa (el 2017!). “Espero trencar la maledicció d’en Dani. Que ningú des d’ell no hagi guanyat denota una dificultat molt elevada d’aquesta moto. És molt crítica, molt complexa, amb un estil molt marcat, el d’en Marc”, deia Pol, que tot i així es posa el llistó molt amunt: “El top 3 del Mundial és l’objectiu que m’he plantejat. Vull ser campió amb Honda algun dia, i això passa per aconseguir podis i curses”, deia Polyccio , 5è el 2020 amb KTM.

 ?? REPSOL HONDA TEAM ?? Marc Márquez i Pol Espargaró, els nous companys del Repsol Honda Team, presentat ahir telemàtica­ment
REPSOL HONDA TEAM Marc Márquez i Pol Espargaró, els nous companys del Repsol Honda Team, presentat ahir telemàtica­ment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain