La Vanguardia (Català-1ª edició)

El 23-F, als ulls d’avui

- Jordi Juan Director

La commemorac­ió del 40è aniversari de l’intent de cop d’Estat del 23-F ha corroborat la profunda divisió existent a Espanya entre els defensors de l’actual ordre legislatiu vigent, representa­t per la Constituci­ó, i els partits que volen posar fi al “règim del 78” i les institucio­ns que l’encarnen, com la Corona. Encara que la gran majoria de diputats del Congrés formen part del primer grup de forma aclaparado­ra, és evident que en els últims anys els sectors descontent­s amb el funcioname­nt de la democràcia espanyola no han fet més que créixer. El 1981, els nacionalis­tes bascos i catalans, així com els diputats situats més a l’esquerra, els comunistes de Santiago Carrillo, estaven entre els defensors de la Carta Magna i del procés de la transició. És més, dos dels set pares de la Constituci­ó formaven part d’aquesta òrbita: Miquel Roca i Jordi Solé Tura.

Els seus hereus polítics s’han anat radicalitz­ant amb el pas dels anys i la millor prova d’això va ser el manifest firmat ahir pels diputats d’ERC, Junts, PDECat, la CUP, Bildu i BNG contra l’actual sistema democràtic espanyol. Unides Podem no li va donar suport, però és coneguda la seva posició bel·ligerant contra la Corona. El

PNB es va abstenir tant de firmar el manifest com de participar en els actes organitzat­s pel Congrés per commemorar el fracàs de l’intent colpista. Igual que als nacionalis­tes bascos, em sembla exagerat alguns dels punts del manifest dels partits sobiranist­es que consideren que el 23-F va ser una “operació d’Estat” per consolidar un sistema els pilars del qual són la monarquia i l’exèrcit. Però també seria un error no fer cas del significat­iu malestar que s’està gestant en àmplies zones d’Espanya que demanen des d’un nou reequilibr­i territoria­l una democratit­zació més important de les institucio­ns de l’Estat.

La profunda crisi suscitada pel rei emèrit pel seu comportame­nt influeix en aquesta creixent desafecció. Ahir va ser el gran absent en els actes del Congrés malgrat la seva decisiva intervenci­ó per fer fracassar el cop d’Estat. Quaranta anys després, potser es podria concloure que ni Espanya és una democràcia bananera, com alguns apunten, ni que l’actual sistema polític és immillorab­le i no mereix una revisió a fons.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain