La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europa amb fronteres

La Comissió adverteix sis països que posen en perill la lliure circulació La covid aixeca noves barreres

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Les restriccio­ns de moviments que estan introduint molts països europeus per frenar l’expansió de la covid estan posant en risc la lliure circulació de persones i mercaderie­s a l’interior de la Unió Europea, dues de les llibertats que suposen un gran símbol d’identitat de la construcci­ó europea.

Se sap que la lliure circulació és una cosa tan preciosa com delicada, i que, en temps de crisi, és un dret que sol sortir desgastat. Es va veure en la crisi de l’emigració el 2015, i es pateix també ara amb la covid de manera més radical i generalitz­ada. Ja es van limitar els moviments a la primavera en la primera onada de la pandèmia, i a partir d’aquesta experiènci­a els Vint-i-set van intentar aprendre la lliçó i van elaborar unes recomanaci­ons d’actuació. Tot i això, no tots els membres les estan complint.

La Comissió Europea ha enviat cartes a sis països als quals demana que suavitzin les restriccio­ns que han establert a les fronteres en un intent de coordinar una actuació conjunta, més proporcion­al als riscos i menys discrimina­tòria. Els sis interpel·lats són Alemanya, Bèlgica, Finlàndia, Hongria, Suècia i Dinamarca, i tenen en comú que estant aplicant les limitacion­s més estrictes, en particular amb prohibicio­ns d’entrada o de sortida del país.

“La Comissió Europea ha estat clara, tenim un enfocament coordinat, hi ha risc de fragmentac­ió i de distorsion­s a la lliure circulació i a les cadenes de subministr­ament, una cosa que ja hem vist en les passades setmanes”, van declarar portaveus de l’executiu comunitari. Brussel·les dona deu dies de temps per respondre a aquests sis països, en el que suposa la segona advertènci­a en pocs dies. La setmana passada també va enviar una carta d’avís, però en aquesta ocasió, per evitar assenyalar amb el dit ningú, va ser una missiva dirigida als Vint-i-set, amb una recomanaci­ó general. Vist el nul efecte de la primera carta, se n’ha enviat una segona, amb terminis concrets i peticions precises.

“Han anat massa lluny”, va dir el

Prohibeix l’entrada al país des del Regne Unit, Dinamarca i Noruega, excepte a ciutadans suecs que viuen o treballen a Suècia

Fronteres tancades per a tots els viatges no essencials. Només es permeten per raons profession­als, mèdiques o familiars

La frontera terrestre està tancada, però en aquest cas la Comissió Europea ho considera una mesura justificad­a

FONT: comissari de Justícia, Didier Reynders, i va demanar als països que adoptin mesures per desanimar els viatges però que no prohibeixi­n entrades i sortides.

A més dels sis països esmentats, hi ha altres països europeus que han establert restriccio­ns de moviments per la covid, però Brussel·les considera que són mesures diferents, més alineades amb les recomanaci­ons. Seria el cas de Portugal i Espanya, que mantenen tancada la frontera terrestre comuna.

PETICIÓ PER CARTA Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Hongria i Suècia han de suavitzar restriccio­ns

FRONTERA TANCADA “La protecció dels nostres ciutadans és prioritàri­a”, diu Berlín, que veta els txecs

 ?? MATTHIAS HANGST / GETTY ?? Un cartell indica on es fan tests durant el campionat mundial d’esquí nòrdic a Oberstdorf, a la regió alemanya de Baviera
MATTHIAS HANGST / GETTY Un cartell indica on es fan tests durant el campionat mundial d’esquí nòrdic a Oberstdorf, a la regió alemanya de Baviera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain