La Vanguardia (Català-1ª edició)

Corea del Sud va trigar hores a detectar un desertor del Nord

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

La zona desmilitar­itzada entre les dues Corees té la reputació de ser una de les línies fronterere­s més fortificad­es, vigilades i perilloses del món.

Tot i així, les tropes sud-coreanes van trigar diverses hores a descobrir un desertor del nord que va creuar la divisòria nedant la setmana passada, fins i tot malgrat que va ser detectat per les càmeres de seguretat en deu ocasions –en vuit va passar inadvertit– i va activar les alarmes. L’error en la seguretat va provocar una investigac­ió a fons i la resolució d’adoptar canvis.

Segons les primeres indagacion­s, sembla que l’home es va llançar al mar en un punt sense identifica­r de Corea del Nord, abillat amb un vestit de neoprè i aletes. A l’arribar a un observator­i del sud proper a la ciutat oriental de Gaseon, es va treure de l’equip de bany i va passar per un conducte de drenatge –l’existència del qual els militars van admetre que no coneixien– sota de les tanques de filferros espinosos instal·lades al llarg de la costa.

Després va continuar caminant més de cinc quilòmetre­s, fins que, en la seva novena aparició a les càmeres de seguretat, els soldats en van advertir la presència i van anar a buscar-lo. Encara van trigar tres hores a localitzar-lo, moment en què els va dir que era un desertor que buscava lliurar-se als civils per por que els militars li disparessi­n o el tornessin al Nord.

Segons va explicar ahir l’Estat Major Conjunt, l’error es deu en part al fet que el soldat encarregat de monitorar l’equip de vigilància estava posant a punt el sistema informàtic, i va pensar que els senyals d’advertènci­a emesos en aquell moment eren errors del sistema.

Els militars no van revelar la identitat i origen del desestor, encara que van assegurar que és un civil d’uns 20 anys que treballa en la indústria pesquera, per la qual cosa està “bastant familiarit­zat” amb el mar. Han sorgit veus que qüestionen que nedés durant hores en aquelles fredes aigües a l’hivern, però les fonts militars afirmen que la seva roba –duia una jaqueta dins del neoprè– el va mantenir calent i li va permetre mantenir-se a la superfície, i que els corrents marins el van afavorir.

És l’última d’una sèrie de bretxes de seguretat que han deixat en evidència a la seguretat sudcoreana en els últims anys. En fa dos, un vaixell de fusta amb quatre nord-coreans va arribar a un port sud-coreà sense ser detectat. I al novembre de l’any passat, un exgimnasta nord-coreà va saltar la tanca de pues i no va ser capturat fins que era gairebé a un quilòmetre al sud de la frontera. En aquella ocasió, es va culpar del mal funcioname­nt dels sensors a les tanques al fet que els cargols estaven fluixos.

Les autoritats militars s’han compromès a revisar la formació i la gestió de l’equip i personal de la 22a divisió de l’exèrcit sud-coreà, encarregad­a de la vigilància a la costa.

L’exèrcit del Sud admet greus errors de seguretat a la zona desmilitar­itzada entra les dues Corees

 ?? LYNNITH / GETTY IMAGES ?? La frontera entre les dues Corees
LYNNITH / GETTY IMAGES La frontera entre les dues Corees

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain