La Vanguardia (Català-1ª edició)

La jutgessa envia a la presó l’esposa del Chapo

Emma Coronel va ser detinguda a Washington per narco

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El culebrot del Chapo, mediàtic narcotrafi­cant mexicà i carn de telesèrie, no s’esgota en sí mateix. Continua amb la seva esposa, antiga reina de la bellesa.

En una unitat de destins entre el cap del sanguinari càrtel de Sinaloa i la seva dona, la jutgessa Robin Meriweathe­r, del Districte de Colúmbia, va ordenar l’ingrés a presó d’Emma Coronel Aispuro, de 31 anys, 32 menys que ell.

Sobre Coronel, que disposa de doble nacionalit­at mexicana i dels Estats Units, recau l’acusació d’ajudar i de continuar amb el multimilio­nari negoci de tràfic de drogues del seu marit, Joaquín Guzmán Loera, que compleix cadena perpètua a una presó d’alta seguretat de Colorado.

A més de col·laborar en la gestió d’aquesta empresa il·lícita, Coronel va participar presumptam­ent en l’organitzac­ió el 2015 de la de cinematogr­àfica i sofisticad­a fuga del Chapo de la presó mexicana d’Altiplano per un túnel d’1,6 quilòmetre­s. I, un cop va tornar a ser detingut, ella va preparar una altra evasió del marit a fi d’evitar el que al final va ser inevitable: l’extradició als Estats Units.

El fiscal Anthony Nardozzi va remarcar que el govern dels Estats Units considera que Coronel, filla d’un lloctinent del Chapo, ha de continuar tancada. Segons el seu argument, “va treballar en estreta relació amb l’estructura de comandamen­t i control del càrtel”, en particular amb el marit.

Tercera o quarta esposa de Guzmán Loera, ella tenia 17 anys quan es va casar amb ell. Va donar a llum dues filles bessones.

El fiscal va insistir que Coronel “va conspirar” per introduir grans quantitats d’heroïna, cocaïna, metamfetam­ina i marihuana.

També va remarcar que ella va tenir accés als socis criminals del seu marit, incloent altres membres del càrtel, i que disposa de mitjans financers que generen un greu risc de fugida. En cas de ser condemnada, Coronel afronta una pena d’entre deu anys i cadena perpètua.

Jeffrey Lichtman, el seu advocat, que ja va exercir aquest paper amb el Chapo, va acceptar la presó provisiona­l. Va expressar que volia disposar de temps per reunir una fiança i sol·licitar la llibertat.

Coronel ha estat sota investigac­ió almenys dos anys per la complicita­t amb el Chapo, que va ser jutjat i condemnat el 2019 al tribunal de Brooklyn.

Durant els mesos de judici, ella era una presència habitual a la sala. Hi havia un creuament de mirades cada vegada que a ell el ficaven o el treien de la sala. L’esposa va comentar als periodiste­s que ella es va encarregar de triar el vestit, les camises i les corbates a joc que ell lluïa en la vista oral. En alguna ocasió li va fer arribar pels advocats que no havia combinat bé les peces de roba.

En alguna de les entreviste­s que va concedir va insistir que no veia el Chapo com “el senyor de la droga”, com el van descriure els acusadors. “L’admiro com l’ésser humà al qual vaig conèixer i amb el qual em vaig casar”, va reiterar.

Això va passar el 2019. Dilluns passat els agents de l’FBI la van detenir a l’aeroport de DullesWash­ington.

Degut a la condició de doble passaport, Coronel està acostumada a viatjar pels aeroports dels Estats Units i Mèxic.

En el judici al Chapo hi va haver testimonis que la van implicar en els suborns als dirigents i funcionari­s de la presó d’Altiplano o que feia de “missatgera” en els negocis del marit. El seu pare va ser detingut el 2013 a Mèxic.

La qüestió que es planteja és per què ara, després de dos anys, es produeix la detenció. Potser compten amb més elements amb què determinar que ha estat la corretja de transmissi­ó perquè Guzmán continués operant.

Algunes fonts han assenyalat que hi ha hagut negociacio­ns amb la Fiscalia. Que Coronel entrés en un programa de col·laboració podria ser un cop per als de Sinaloa, on altres fills del Chapo es mantenen operatius. Els nous capítols de la sèrie acaben de començar.

La Fiscalia acusa Coronel de col·laborar per mantenir el negoci, malgrat que el marit és a la presó

 ?? BRENDAN MCDERMID / REUTERS ?? Una imatge d’Emma Coronel Aispuro, de 31 anys, que es va casar als 17 amb el Chapo
BRENDAN MCDERMID / REUTERS Una imatge d’Emma Coronel Aispuro, de 31 anys, que es va casar als 17 amb el Chapo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain