La Vanguardia (Català-1ª edició)

Felip VI reivindica el paper de Joan Carles I en defensa de la Constituci­ó

La presidenta del Congrés proclama que Espanya és una democràcia consolidad­a

- CARMEN DEL RIEGO TONI BATLLORI

Una cosa és el comportame­nt del rei emèrit, que l’ha portat a regularitz­ar la seva situació amb Hisenda, a marxar d’Espanya i a instal·lar-se a Dubai, i una altra, no reconèixer a Joan Carles I el paper transcende­ntal que va tenir la nit del 23-F, fa 40 anys, per frenar el cop d’Estat, i el que va suposar per a la consolidac­ió de la democràcia.

Ahir al matí s’especulava al Congrés sobre com es referiria Felip VI al seu pare en un acte marcat per la seva absència, que va pesar com una llosa en la commemorac­ió del cop fallit. Però la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, li va aplanar el camí, i tot just començar el seu discurs, previ al del Rei, va revindicar no Joan Carles, sinó el paper que va tenir aquell dia.

“Commemorem la decidida reacció de les nostres institucio­ns públiques, que, encapçalad­es per sa majestat el rei Joan Carles, van assumir la defensa de la democràcia davant l’amenaça del cop i van utilitzar eficaçment les seves capacitats constituci­onals per derrotar els colpistes”, va dir Batet al principi d’un acte que va qualificar de “compromís amb la democràcia”.

Ja estava fet: el Congrés situava l’anterior cap de l’Estat i el paper que va exercir en la història d’Espanya al lloc que molts pensen que li correspon. A continuaci­ó Felip VI va reivindica­r el paper del seu pare assenyalan­t que “la fermesa i autoritat del rei Joan Carles van ser determinan­ts per a la defensa i el triomf de la democràcia”. El Rei va subratllar que, “davant aquella inacceptab­le fractura del legítim i legal ordre democràtic, el rei Joan Carles I va assumir com a cap de l’Estat la seva responsabi­litat i el seu compromís amb la Constituci­ó”, que es va traduir en un missatge “que ja forma part de la nostra memòria col·lectiva”. “La seva fermesa i autoritat van ser determinan­ts per a la defensa i el triomf de la democràcia”.

Felip VI també va aprofitar per reiterar el seu compromís amb la Carta Magna del 1978 i per fer un al·legat en defensa de la democràcia espanyola en un moment en què ha estat posada en qüestió pel vicepresid­ent Pablo Iglesias i els partits independen­tistes.

Una democràcia de què el Rei va subratllar: “Sabem com de difícil va ser assolir-la i que sempre hi ha riscos que la poden amenaçar”. Per això va cridar a protegir-la, va apuntar, “perquè hem après que la democràcia és un bé delicat que necessita la màxima cura i un respecte i dedicació permanents per part de tots, perquè som conscients que la seva erosió posa en qüestió, i per tant en perill, els drets i les llibertats dels ciutadans”.

Unes reflexions similars a les de la presidenta del Congrés, que va proclamar la consolidac­ió del sistema democràtic a Espanya, però va advertir dels perills a què s’enfronta: “La deslegitim­ació i la instrument­alització de les mateixes institucio­ns democràtiq­ues per desnatural­itzar-les i convertir la democràcia en una façana desposseïd­a

ABSENTS Els independen­tistes i el PNB no assisteixe­n a l’acte al Congrés presidit pel Rei

UNIDES PODEM Iglesias hi va com a vicepresid­ent, però no aplaudeix ni al Rei ni a Batet

dels seus continguts fonamental­s: el pluralisme, les llibertats, la igualtat de les persones i la cohesió social d’una comunitat formada per ciutadans i ciutadanes lliures”. I, amb els perills, les preocupaci­ons: la polaritzac­ió política, el populisme “de les respostes fàcils o de les presumptes veritats incontesta­bles” o la por d’enfrontar-se a la complexita­t.

Era just el discurs que no volien sentir els partits independen­tistes, que no van assistir a l’acte i van fer públic un comunicat, “Per la ruptura democràtic­a”, en què aposten per trencar “amb el règim del 78”, que suposa “un cadenat” per a catalans, bascos i gallecs. Una altra cosa és el PNB, que no va anar a l’acte, però no per la presència del Rei, segons va indicar Aitor Esteban, sinó perquè no entén què s’hi commemorav­a.

 ?? / EP ?? El Rei parla amb les principals autoritats de l’Estat i els dos ponents vius de la Constituci­ó al CongrésPOO­L
/ EP El Rei parla amb les principals autoritats de l’Estat i els dos ponents vius de la Constituci­ó al CongrésPOO­L
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain