La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cràter García de Enterría

- ANÀLISI Enric Juliana

Va ser un acte molt peculiar. Pocs països del món commemoren la data d’un cop d’Estat fallit, un desgraciat intent del qual no se sabran els últims detalls fins que no es desclassif­iquin documents de diferent procedènci­a administra­tiva encara sotmesos a secret oficial per una legislació obsoleta, la reforma de la qual troba resistènci­es. Lidera la petició d’escurçar terminis el Partit Nacionalis­ta Basc. L’estàndard occidental està en uns 30-35 anys. Amb aquests temps també se sabrien noves dades sobre la guerra bruta contra ETA. No és un tema menor.

Malgrat la raresa, l’acte d’ahir va consistir en una neta defensa de la democràcia. Els dies assenyalat­s la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, fa uns discursos ben trenats, amb vernissos doctorals de la Universita­t Pompeu Fabra i gotes de xampú anticaspa. El debat sobre la qualitat de la democràcia a Espanya, excitat durant la campanya electoral catalana per Pablo Iglesias, es passejava per la sala. Batet va advertir sobre la desnatural­ització de les institucio­ns quan la polaritzac­ió s’apodera de tots els angles.

El vicepresid­ent Iglesias va tenir la intel·ligència de complir amb el seu deure institucio­nal, encara que no aplaudís el Rei. (El mateix rei a qui va ovacionar fa un any en l’acte d’inauguraci­ó de la legislatur­a, un cop acabat de formar el govern de coalició, quan tot eren “moments històrics” al banc blau i la covid encara no havia recorregut la ruta de la seda. 2 de febrer del 2020).

Felip VI va defensar sòbriament el paper del seu pare durant el 23-F, va tenir paraules d’agraïment per a Adolfo Suárez, va insistir en la defensa de la Constituci­ó i es va referir a la monarquia parlamentà­ria amb una tríada interessan­t: “Integrar, incloure i cohesionar”. Voluntat de conciliaci­ó, en definitiva. No es pot passar per alt el tractament de “cap de l’oposició” que el Rei va donar a Pablo Casado, sense esmentar el seu

Acte inèdit al Congrés amb discurs conciliado­r del Rei en una fase d’alta tensió

nom durant les salutacion­s inicials.

Espanya és una democràcia plena, amb cràters. Des de l’interior del cràter obert després del 23-F, quan els partits

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain