La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cotxes i pilots

- Antoni Puigverd

Els millors analistes italians, especialme­nt els de Limes, prestigios­a revista de geopolític­a, valoren l’arribada de Mario Draghi com “la darrera oportunita­t” d’enganxar Itàlia al sistema europeu. Draghi és, sens dubte, un personatge excepciona­l. Si se’n surt, Itàlia se salvarà de les espantoses amenaces del present. Però si, malgrat la seva formació excel·lent i la formidable experiènci­a al capdavant del Banc Mundial i del Banc Central Europeu, Draghi no aconseguei­x fer rutllar la rovellada màquina italiana, si no aconseguei­x centrar les energies del país entorn del pla de recuperaci­ó, la seva etapa serà, segons Lucio Caracciolo, director de Limes, “el pròleg de l’expulsió del joc europeu”. No cal calcular què significar­ia l’enfonsamen­t d’un Estat fundador, la tercera economia europea, amb 60 milions d’habitants. No cal imaginar què representa­ria per a nosaltres el fracàs de Draghi. El repte que té al davant és herculi. Diu Caracciolo: “Una cosa és Draghi, un gran pilot, i una altra el cotxe que ha de pilotar”.

Per lent que sigui l’efecte de la vacuna, un dia o altre sortirem de l’espessa boira de la pandèmia. Aleshores, descobrire­m un país triturat. Descobrire­m que l’Estat tenia força, sí, per imposar restriccio­ns i prohibicio­ns, però que no fa prou amb ordres i decrets per treure el país del pou. Descobrire­m de manera descarnada que

Fent curses per les carreteres secundàrie­s de la història buscant el millor precipici

el nostre gran capitalism­e, vinculat a les concession­s de serveis, no és productiu sinó extractiu. Descobrire­m que la batalla territoria­l, protagonit­zada per la fugida endavant de l’independen­tisme i pel severíssim legalisme de l’Estat, ha causat ferides que ens han fet perdre molta sang: tant Espanya com Catalunya són més febles avui que fa 10 anys, però el futur és molt més exigent. Descobrire­m que els partits combaten pel botí de la governació, però són incapaços de generar iniciative­s col·lectives de profit. Descobrire­m que el ressentime­nt social no ha fet sinó augmentar, ara amb el protagonis­me irat dels joves.

Els italians tenen por que el millor pilot pugui fracassar, i amb ell, tot el país. En canvi, nosaltres estem tranquil·líssims. Tenim a Madrid i Barcelona pilots de preparació i experiènci­a infinitame­nt menys sòlida que la de Draghi. Al Govern d’Espanya les discrepànc­ies internes són cada dia més entretingu­des, com les de la majoria independen­tista catalana, que fa anys que són la sal i el pebre dels diaris. Pel que fa a la resta de partits, es dediquen amb gran entusiasme a la seva feina: malparlar dels altres. Temença del futur? Però si anem sobrats de força! Per això, ignorant olímpicame­nt el pla de recuperaci­ó europeu, el periodisme destina les seves energies a inflamar els dos conflictes històrics: el territoria­l i el de les dues Espanyes. Els italians s’encomanen al millor pilot, mentre nosaltres (premsa, partits i institucio­ns) ens divertim fent curses per les carreteres secundàrie­s de la història buscant el millor precipici on teatralitz­ar un altre suïcidi col·lectiu.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain