La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern reserva dues places a Podem al Poder Judicial

La Moncloa preveu un pacte tot i el veto del PP a la formació lila

- JUAN CARLOS MERINO

El Govern espanyol manté reservades dues places al futur Consell General del Poder Judicial per als vocals que proposi el soci minoritari de la coalició, Unides Podem. Ho asseguren categòrics a La Vanguardia altes instàncies del gabinet de Pedro Sánchez, malgrat el veto exprés i reiterat anunciat pel Partit Popular a la formació que dirigeix Pablo Iglesias.

A la direcció del PP van advertir dilluns, davant la negociació reoberta amb la Moncloa després de les eleccions catalanes, que la formació lila quedarà fora del repartimen­t de cadires a l’òrgan de govern dels jutges. “I el PSOE ho sap”, van desafiar. Però al Govern central repliquen que Unides Podem “tindrà els seus dos seients” previstos al CGPJ. “I el PP ho sap”, conclouen.

Malgrat aquest xoc pel paper de la formació d’Iglesias en una nova composició del CGPJ, després de més de dos anys amb el mandat caducat, les negociacio­ns continuen avançant entre bastidors i amb la màxima discreció. Malgrat l’habitual terrabasta­ll de l’ofensiva del PP contra el Govern, o precisamen­t gràcies a això. A la Moncloa hi ha ordre de silenci absolut per evitar qualsevol pas en fals que esguerri tota l’operació, que va molt més enllà de renovar el CGPJ. Però els socialiste­s mantenen l’optimisme i adverteixe­n que, aquesta vegada sí, “hi ha moltes opcions” de poder aconseguir un pacte amb el Partit Popular.

Un “acord global”, segons consideren, perquè afecta tots els òrgans institucio­nals pendents de renovació i que estan encallats pel bloqueig del PP. Aquest és el motiu que la negociació hagi canviat ara d’interlocut­ors entre les dues parts, després que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i el responsabl­e d’aquesta cartera al PP, Enrique López, negociessi­n durant llargs mesos les renovacion­s als organismes d’aquest àmbit. Després de la conversa telefònica entre Pedro Sánchez i Pablo Casado de dimecres, tres dies després del 14-F, ja van recollir el testimoni el secretari general de la Presidènci­a del Govern, Félix Bolaños, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea. “Les converses són molt constructi­ves”, resumien d’ahir des de la Moncloa.

La portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, va reconèixer l’abast del possible acord. “El Govern està treballant en el paquet d’òrgans que possibilit­arien l’acord amb el PP per a la renovació de totes les institucio­ns”, va assegurar ahir, amb referència al CGPJ, el Tribunal Constituci­onal, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble, el consell d’administra­ció de RTVE o els consells de Transparèn­cia i de Protecció de Dades. “És un paquet ampli, en el qual hi ha d’haver acords en tots i cadascun d’aquests òrgans, d’aquí la dificultat i la complexita­t d’aquesta negociació”, va reconèixer. “S’està negociant una mena de paquet, de manera que puguem fer-ho més fàcil i executiu”.

Montero es va mostrar en tot cas optimista amb aquesta negociació. “Estem convençuts de portar-la a bon port, si és sincera la voluntat del PP”, va advertir. Fins i tot “en el transcurs d’aquesta setmana”, ja que dijous serà la primera votació per elegir els nous integrants de la cúpula de RTVE.

L’Executiu avança amb els populars cap a un acord global: “Les converses són molt constructi­ves”

 ?? MARISCAL / EFE ?? El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ahir al Senat
MARISCAL / EFE El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ahir al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain