La Vanguardia (Català-1ª edició)

UP pinta la “línia vermella” en l’acord sobre habitatge

- PEDRO VALLÍN

Unides Podem ha optat per una estratègia rocosa per defensar l’acord sobre regulació de lloguers que va firmar amb el PSOE fins a quatre vegades –l’última, a l’octubre, amb el concurs de sis partits més– i de què ara el ministre de Transport, José Luis Ábalos, s’ha emancipat. El vicepresid­ent Pablo Iglesias –que segons l’acord de l’octubre havia de ser coproposad­or del text– va cridar ahir a la calma i a “no tensar el Govern de coalició”, entenent per tensar “incomplir el pactat”. És a dir, va acusar subtilment el president Pedro Sánchez de ser responsabl­e de la tensió per haver-se saltat el que van firmar tots dos.

Des del Congrés, el diputat dels comuns Gerardo Pisarello va fixar la posició política. Que és la de l’acord: “Això no va de fer soroll, sinó de complir la paraula donada (...) Ens sembla estrany i sobtat perquè es tracta d’un compromís que el president Sánchez ja va adquirir el 2017, perquè seria incomprens­ible no adoptar aquesta mesura en un moment en què milers de famílies passen per una situació d’emergència habitacion­al i, en tercer lloc, perquè es tracta d’una mesura que té el suport del grup socialista al Parlament Europeu”. “És una línia vermella”, va avisar Pisarello. Més País, ERC, Bildu i Compromís es van sumar a aquesta posició i van reivindica­r el que es va pactar per escrit. La secretària d’Estat d’Agenda 2030, Ione Belarra, preguntada per la premsa sobre si entre la posició d’Ábalos i la de Podem era possible un punt mitjà, va recordar que aquest punt, amb renúncia per totes dues parts, era justament el text dels acords, tant el d’investidur­a com el de pressupost­os.

En canvi, per la ministra portaveu, María Jesús Montero, crear incentius fiscals per als propietari­s d’habitatges de lloguer és “regular els preus”. Els sindicats de llogaters treuen foc pels queixals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain