La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern crida la CUP a no barrejar negociació i Mossos

ERC manté més reunions amb JxCat i els anticapita­listes

- JOSEP GISBERT ÀLEX TORT

Després de la tempesta arriba la calma. Això és el que ha passat, si més no des de l’òptica política, en el debat que s’ha originat sobre el paper dels Mossos d’Esquadra arran de les protestes per l’empresonam­ent del raper Pablo Hasél. Tant és així que el Govern, una vegada la setmana passada els partits que l’integren, JxCat i ERC, es van unir a la CUP i van censurar l’actuació de la policia catalana, està aprofitant per corregir el rumb de manera ben ostensible.

D’una banda, el vicepresid­ent en funcions de president, Pere Aragonès, va mostrar dilluns el seu suport al cos policial i va condemnar els aldarulls. I d’una altra, el Govern, en l’habitual reunió dels dimarts, va fer pinya ahir amb els Mossos d’Esquadra i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va visitar la comissaria de Vic, destrossad­a la primera nit d’aldarulls. “El Govern fa costat als Mossos d’Esquadra”, va garantir la consellera de Presidènci­a, Meritxell Budó, que va precisar que el “millor servei” que es pot fer en aquests moments a la policia catalana és “investigar els fets no reglamenta­ris” en nom de “la transparèn­cia i l’exemplarit­at”.

La portaveu del Govern va desvincula­r el dret a la llibertat d’expressió i el dret de manifestac­ió dels saquejos –que va condemnar– que hi ha hagut en comerços del centre de Barcelona –alguns dels quals van ser visitats també per Sàmper i el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa– i va anar fins i tot més enllà reclamant implícitam­ent a la CUP que no barregi la negociació sobre la nova legislatur­a amb el debat al voltant dels Mossos d’Esquadra. “El Govern creu que el debat s’ha de poder fer de manera serena i que el marc apropiat és el Parlament”, va defensar Budó, convençuda que es tracta d’una qüestió que no ha de formar part del soroll de la negociació política.

Malgrat això, la reforma del model de seguretat de Catalunya va centrar la segona reunió que també ahir van mantenir ERC i la CUP. Els dos partits van començar a parlar de les mesures que haurà de prendre el nou Govern per pal·liar els efectes de la crisi, però van tractar així mateix la necessitat d’elaborar “un pla de xoc que ha de permetre fer un canvi profund en el model de seguretat i ordre públic de Catalunya”. I igualment es van posar d’acord per treballar en la concreció d’“un compromís antifeixis­ta” que es vol fer extensiu a la resta de grups del Parlament “per afrontar l’entrada de Vox a la Cambra”. ERC va tenir també una segona reunió amb JxCat, que va servir en aquest cas per constatar “la necessitat de trobar un consens estratègic de l’independen­tisme per a aquesta legislatur­a”.

Mentrestan­t, les protestes per l’empresonam­ent d’Hasél van continuar, amb convocatòr­ies de signe contrari a Barcelona, una a favor del raper i una altra de la ultradreta, que els Mossos d’Esquadra van evitar que es trobessin. La vuitena nit de protestes va acabar amb llançament d’objectes, uns dels quals va ferir al cap un periodista. La policia va aconseguir dispersar els manifestan­ts pels carrers de l’Eixample.

La vuitena nit de protestes per la presó d’Hasél acaba amb un periodista ferit pel llançament d’objectes

 ?? XAVI JURIO ?? Un grup de sanitaris atén el periodista ferit per l’impacte d’una ampolla al carrer Villarroel
XAVI JURIO Un grup de sanitaris atén el periodista ferit per l’impacte d’una ampolla al carrer Villarroel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain