La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primer pas per aixecar la immunitat de Puigdemont

15 eurodiputa­ts a favor i 8 en contra en el vot en comissió

- JAUME MASDEU Brussel·les

Sense sorpreses. Tal com s’esperava, ahir la comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu va fer el primer pas per aixecar la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, que ara s’haurà de confirmar en una votació al ple en la setmana del 8 de març, on es prendrà la decisió final.

Ahir l’acceptació del suplicator­i en comissió va sortir de manera clara. Quinze diputats van votar a favor de concedir-lo, vuit en contra i dos es van abstenir. En el debat que dimarts van mantenir els diputats a porta tancada, ja es van apuntar aquestes posicions. Els tres grans grups, populars, socialiste­s i liberals, que sumen 16 vots, es van mostrar partidaris de concedir-la. En canvi, verds i l’esquerra unitària, que en sumen tres, hi estaven en contra.

Tot i que el vot és secret, els cinc eurodiputa­ts espanyols membres de la comissió van explicitar públicamen­t el vot a favor del suplicator­i. Són el president de la comissió, Adrián Vázquez, de Ciutadans; els socialiste­s Ibán García del Blanco i Marcos Ros, i els populars Esteban González Pons i Javier Zarzalejos.

Amb aquest resultat clar en comissió, és previsible que la petició d’aixecar la immunitat s’aprovi en el ple quan se sotmeti a votació al març. Si això passa, Puigdemont, Comín i Ponsatí conservara­n íntegramen­t l’estatus d’eurodiputa­ts i podran continuar fent les seves tasques. El gran canvi serà que es reactivarà la petició d’euroordre introduïda pel Tribunal Suprem davant la justícia belga, un procés que es va interrompr­e quan tots tres van adquirir la condició d’eurodiputa­ts i, consegüent­ment, la immunitat correspone­nt.

No va ser el cas de l’exconselle­r Lluís Puig. Com que no és diputat, el seu cas va continuar endavant fins a acabar amb un rebuig de l’euroordre sol·licitada. Tant la primera sentència l’agost del 2020 com el Tribunal d’Apel·lació al gener van denegar la petició consideran­t que el Tribunal Suprem no era l’òrgan competent per sol·licitar-la.

Després del vot d’ahir, serà al març quan el Parlament Europeu determini finalment si aixeca la immunitat dels tres diputats. És un procés que ha durat molt més del que estava previst. Va arrencar el gener del 2020, però la pandèmia va reduir al mínim l’activitat parlamentà­ria durant mesos i, a més a més, en els casos en què cal assegurar la confidenci­alitat del procedimen­t, com són els suplicator­is, encara va costar més de recuperar el ritme normal de treball. Va ser al novembre quan es van reprendre els tres suplicator­is i a partir de llavors van caldre quatre sessions de la comissió fins a arribar al vot d’ahir.

En una d’aquestes sessions, al gener, Puigdemont, Comín i Ponsatí van comparèixe­r per defensar les seves posicions. Bàsicament, van utilitzar dos arguments: la no competènci­a del Tribunal Suprem i que és una operació per perjudicar la seva activitat política.

No van convèncer el ponent de l’informe, el búlgar Angel Dzhambazki, del grup ECR, i com es va veure ahir, tampoc la gran majoria dels membres de la comissió. El resultat el va anunciar el president de la mateixa comissió, Adrián Vázquez, que va dir que va complir la promesa que “això no seria un circ i que es respectari­en sempre les garanties dels diputats, el reglament del Parlament i la democràcia que representa aquesta institució”. També va lamentar les pressions i les filtracion­s que hi ha hagut durant el procés.

Si al març el ple confirma la concessió del suplicator­i, es reactivarà l’euroordre en la justícia belga

 ?? FRANCISCO SECO / AP / ARXIU ?? Carles Puigdemont adreçant-se a l’Europarlam­ent el dia 9
FRANCISCO SECO / AP / ARXIU Carles Puigdemont adreçant-se a l’Europarlam­ent el dia 9

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain