La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comerços contra les cordes

-

Que la pandèmia té conseqüènc­ies catastròfi­ques sobre el comerç, especialme­nt de la ciutat de Barcelona, és una evidència fàcilment constatabl­e simplement passejant pels seus carrers i places. Però ahir, un estudi de Barcelona Oberta, associació que agrupa les botigues dels eixos comercials de la capital catalana, va posar xifres a aquesta situació. I són certament preocupant­s.

Als comerços del centre de Barcelona la facturació va caure un 35% el 2020, sent la moda, l’hostaleria i la restauraci­ó els sectors més afectats. Segons les dades, el 25% de comerços adherits a Barcelona Oberta han tancat i la xifra podria pujar al 35%, ja que un de cada tres comerciant­s s’està plantejant abaixar la persiana definitiva­ment. Amb l’agreujant que les botigues que tanquen no les substituei­xen altres de noves.

La mobilitat ha minvat dràsticame­nt. Ha caigut un 63% entre els qui visitaven regularmen­t el centre de Barcelona, un 78% entre els visitants esporàdics i un 94% entre els turistes, que suposaven el 23% de la facturació al conjunt de la ciutat. A més, el 88% de les empreses enquestade­s tenen part de la plantilla en ERTO.

En vista d’aquesta situació, els afectats insisteixe­n que els ajuts que reben de les administra­cions són totalment insuficien­ts per cobrir les pèrdues. El 81% de comerços ha rebut menys de 10.000 euros, quan el 59% xifra les pèrdues en més de 100.000 euros. I hi cal afegir el problema dels lloguers, els esforços

Una de cada tres botigues del centre de Barcelona es planteja tancar per falta de clients i d’ajuts

dels petits propietari­s per aconseguir acords amb els seus llogaters i els abusos que Barcelona Oberta denuncia per part de grans arrendador­s i els centres comercials que no volen reduir les rendes.

I la gota que ha fet vessar el vas han estat els aldarulls violents, les destrosses i els saquejos de comerços de Barcelona d’aquests últims dies. Uns fets que, a més d’agreujar la crisi que ja pateix el sector del comerç, envien al món una imatge nefasta de la Ciutat Comtal just quan és més necessari oferir propostes, alternativ­es, ofertes i mesures que incitin i ajudin a recuperar el visitant local, nacional i estranger.

El comerç barceloní preveu que han de passar molts mesos per aconseguir la recuperaci­ó i els nivells de facturació previs al coronaviru­s. Però per això caldrà que les administra­cions –especialme­nt la Generalita­t i l’Ajuntament– siguin capaces d’incrementa­r els ajuts, implementa­r mesures que facilitin la mobilitat per poder accedir als eixos comercials i intervenir, en el cas del Govern, en el conflicte del lloguer de locals.

Urgeix una major col·laboració publicopri­vada per frenar, entre tots, el tancament de comerços i fer possible que recuperin l’activitat plena, cosa que revertiria a recobrar l’ocupació, a crear riquesa i en la tornada del barceloní i del visitant a unes botigues que són part fonamental de la vida, l’economia i la cultura de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain