La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pedaç d’emergència a la italiana

- Lluís Foix

El nomenament de Mario Draghi com a primer ministre italià és una sortida tècnica a una crisi política que els partits no sabien com resoldre. Es repeteix l’experiènci­a del 2011 quan es va decidir cridar Mario Monti perquè posés ordre a la crisi econòmica del deute després de la dimissió de Berlusconi. Va durar tretze mesos i unes noves eleccions el van obligar a abandonar el càrrec. Tots dos tenen un perfil tècnic però també una certa idea política després d’haver exercit alts càrrecs en les institucio­ns europees i tenir una trajectòri­a acadèmica respectabl­e.

Cap dels dos no ha tingut l’aval de les urnes per ser primer ministre. Monti va abandonar el càrrec quan es va dissoldre el Parlament i Draghi haurà de fer el mateix tret que encapçali una candidatur­a quan s’esgoti el mandat.

L’interessan­t és que la política italiana, tan fràgil com inestable, troba sortides a les emergèncie­s nacionals amb una rapidesa admirable. Draghi arriba amb el llegat d’haver salvat l’euro de les convulsion­s financeres de la crisi del 2008 i ha estat el principal protagonis­ta de l’estabilita­t financera europea fins que va deixar el càrrec. Des del Banc Central Europeu ha fet una política que ha evitat que la crisi fos més forta. Hi ha qui diu que governar els italians no és difícil sinó inútil. Fins a cert punt.

El discurs inaugural de Mario Draghi no va ser el d’un tecnòcrata, sinó el d’un polític que va recórrer a la història, a la filosofia i a la realitat del seu país esbossant una reforma europeista i ecologista per aprofitar les oportunita­ts que vindran una vegada vençuda la pandèmia. Volem deixar un bon planeta, no només una bona moneda, va dir el nou primer ministre. El seu Govern està format majoritàri­ament per polítics i per una minoria de vuit tècnics en els càrrecs decisius que gestionara­n personalme­nt el pla de recuperaci­ó.

És una sortida d’emergència que no és la ideal ni compleix els cànons democràtic­s que passen necessària­ment per les urnes. És un pedaç, però pot ser necessari temporalme­nt quan la governança d’un país queda paralitzad­a per la desavinenç­a dels partits convertida en bloqueig permanent.

El Govern de Pedro Sánchez haurà de buscar una sortida d’emergència si les diferèncie­s entre els ministres del PSOE i d’Unides Podem són incompatib­les amb un mínim de bon govern. Les actuals discrepànc­ies són massa tòxiques. Pot convocar eleccions o buscar un gran pacte amb la dreta del PP i Ciutadans amb dos punts en l’ordre del dia: acció de suport per combatre la pandèmia i un compromís per afrontar els efectes de la crisi econòmica. Amb l’aprovació implícita de les autoritats de la UE.

Esclar que aquesta sortida és impossible si Pablo Casado s’entossudei­x en una oposició pura i dura sense cap altre objectiu per fer mal al Govern. Per recuperar els vots perduts, el PP haurà de mirar més atentament els interessos dels ciutadans que a les baralles amb el Govern de coalició, que es desgasta tot solet amb les divisions internes. Mirar més el país que Vox. Al final, aquesta actitud té premi.

Quan es descobreix­i el panorama que ha deixat la crisi derivada de la pandèmia, pels volts del mes d’octubre, serà més necessari que mai arribar a acords amplis per superar les conseqüènc­ies d’un país sense turistes, amb desproporc­ionats nivells d’atur, especialme­nt el 40 per cent de joves que no troben feina, i amb el tancament de milers d’empreses que no hauran superat la pandèmia.

Es podrà dir el mateix de Catalunya si ERC no es decideix seriosamen­t a formar govern amb els seus socis independen­tistes o amb les forces d’esquerres, inclòs el PSC. Ja sé que aquesta segona opció és improbable tenint en compte les paraules hostils que s’han creuat a la campanya i després. Però no es podrà continuar amb governs que fan servir més temps i energies a barallar-se entre si que a enfocar la crisi més important d’aquest segle.

Caldrà buscar altres vies democràtiq­ues si la governabil­itat és impossible

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain